Skoda Fabia - sciąganie auta w prawo

14 Lip 2009, 21:36

Jako, że to mój pierwszy post na tym forum to witam bardzo serdecznie wszystkich Forumowiczów:)

Posiadam Skodę Fabię 1.4 i od remontu zawieszenia ściąga mnie w prawo. Musiałem naprawić zawieszenie ponieważ pękła sprężyna.
Wymieniane zostało:
- łożysko kolumny McParson (lewa strona)
- tuleja wahacza (obie strony)
- przegub (lewa strona)
- sprężyna zawieszenia (obie strony)
- łącznik stabilizatorów (obie strony)

Gdy jadę prosto i trzymam kierownice to jest w miarę dobrze. Ale gdy zostanie ona puszczona to ustawia się pod kątem ok. 3-5 stopni w prawo i ściąga mnie do rowu. Gdy na wstecznym dam gaz do dechy to wycinam piękny okrąg. Kierownica wykonuje około 0,75 obrotu sama. Zbieżność robiłem już 2 razy i jest dobra. Pojechałem z tym problemem do autoryzowanego serwisu we Wrocławiu. Facet po przejechaniu przyznał mi rację i auto trafiło na warsztat. Mechanik pooglądał zawieszenie, podpiął komputer stwierdził iż błędu żadnego nie ma wszystko jest poprawnie tylko faktycznie ściąga ale nie wie dlaczego. Odesłał mnie do warsztatu w którym robiłem zbieżność aby mi geometrie kół ustawili (ponieważ do tego miał jedynie zastrzeżenia). Dziś pojechałem tam i się pytam czy mogą mi zrobić geometrie bo w autoryzowanym serwisie mi powiedzieli, że jest lipna. Na to facet złapał się za głowę i powiedział „czy oni nie wiedzą, że w Fabii kąta pochylenia kół się nie ustawia? Jest to na stałe zrobione fabrycznie!”. Na to ja zdębiałem i wróciłem do domu.

Wszystkie testy na szarpakach auto przeszło pomyślnie
Klocki hamulcowe nie ocierają o tarcze.
Opony były przekładane z tyłu na przód i odwrotnie (dalej sciąga w tą samą strone)
Ciśnienie w kołach jest równe
Auto bezwypadkowe.
Podczas hamowania jedzie tak samo jak gdy nie hamuje (w sensie dalej z taką samą intensywnością sciąga w prawo).

Przebieg: 90 tys km
Rok produkcji: 2000

Niestety nic wiecej powiedzieć nie mogę ponieważ nie znam się na samochodach.

Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem i udało mu się to naprawić?
Jak to jest z regulacją kąta pochylenia kół w Fabii czy jest to regulowalne czy nie?

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam
Kai
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
  • 14 Lip 2009, 23:34

Z tego co wiem to w fabii sie reguluje kat pochylenia kola wyprzedzenie sworznia zwrotnicy i zbieznosc kol.
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin