Skrzynia biegów automat w jeepie 4,0

12 Sty 2008, 19:19

Mam pytanie: Czy zmiana kół z rozmiaru 255/65/15 na koła 31cali/15 może powodować zmianę w pracy skrzyni biegów :?: Wiem że przyśpieszenie będzie gorsze, ale boje się o tzw. "mielenie biegów" przy konieczności nagłego przyspieszenia.
Jarosław
Nowicjusz

12 Sty 2008, 21:49

Witam.
Co masz na mysli pisząc" mielenie biegów"?
Wielu użytkowników 4x4 ma automatyczną skrzynię i sobie ją chwali. Skrzynia sama dobiera przełożenia do prędkości, przeciążeń itd, da sobie radę. :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

12 Sty 2008, 22:16

pisząc ''mielenie biegów ''miałem na myśli trwające ok. 2-3sekund wrzucanie biegów niższego i wyższego bez przerwy skutkujące brakiem możliwości gwałtownego przyśpieszenia w zakresie prędkości 70-90 km /h,jest to bardzo denerwujące, ciągle nie jestem pewie tego auta wykonując manewr wyprzedzania,pomimo że mam tego jeepa już ponad 2 lata, a "automatami" jeżdże kilkanaście. Fachowiec przy ostatniej wymianie oleju i filtra w tej skrzyni biegów stwiedził,że w skrzyni wewnątrz nie ma żadnych niepokojących oznak olej przed wymianą nie miał zapachu przepalonego bakielitu więc tarczki są ok. a problem to zbyt mały rozmiar kół. Fakt ja mam 255/65/15, powinno być 255/75/15. ale czy tylko o to chodzi? :?:
Jarosław
Nowicjusz

12 Sty 2008, 22:53

Nie znam się na automatycznych skrzyniach. Ale na chłopski rozum, skoro zakładanie większych niż zalecane kółek nie szkodzi skrzyni, to mniejsze też nie powinny. :wink:
Znajdź u siebie specjalistę od automatów, zwykły mechanik nie pomoże w Twoim problemie. Redukcja podczas przyspieszania jest ok ale takie "mielenie" normalne nie jest.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Sty 2008, 12:38

Dzięki za podpowiedź, ale myślałem że fachowiec z serwisu jeep'a jest niezły ale chyba się myliłem
Jarosław
Nowicjusz

14 Sty 2008, 15:50

Karson ma racje..takie mielenie normalne nie jest...nawet przy innych kolach.

Na twoim miejscu poszukal bym porady na forum jeepa. Tam ktos ci poleci dobrego mechanika w twojej okolicy i wszystko sie wyjasni.
Stebel
Nowicjusz

Zdjęcia: 153
Miejscowość: Gardnerville, NV, USA

14 Sty 2008, 19:29

[email widoczny po zalogowaniu] nu nu. :wink: Linki innego forum dajemy co najwyżej przez pw.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika