Słabe auto na benzynie na zimnym silniku

14 Lip 2008, 11:07

Witam.Mam Astre 1 1,4 8V z instalacją gazową.Mój problem polega na tym że po odpaleniu (zimny silnik)auto "muli się -słabo przyśpiesza" na benzynie.Natomiast na gazie jest ok.Instalacja gazowa włącza sie przy 16 stopniach płynu chłodzącego.Samochód mam 3 miechy a instalacje od miesiąca i do tej pory był wszystko ok.Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy.Dodam że świec jeszcze nie wymieniłem.

• 14 Lip 2008, 13:40

Do sprawdzenia układ zasilania benzyną oraz czujnik temp. cieczy chłodzącej.Być może czujnik jest uszkodzony i włącza za małe ssanie.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

14 Lip 2008, 14:34

A mogą to być świece?Dodam że taki stan rzeczy jak opisałem w poście powyżej dzieje się do "zagrzania silnika"-do ujechania paru kilometrów.
    ###HUBERT###
    Nowicjusz

14 Lip 2008, 22:57

Świece raczej odpadają,ponieważ na LPG muszą one pracować bardziej wydajnie niż na Pb.Tak więc najpierw działoby się coś takiego na LPG,a później na Pb.A skoro jest odwrotnie,to raczej to nie świece.Ale oczywiście przeczyścić je lub wymienić,jeżeli tego już wymagają,oczywiście nie zaszkodzi.A może akurat pomoże...Koszt świec nie jest tak bardzo wysoki,więc możesz spróbować.Napewno nic nie stracisz,a wręcz zyskasz.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

15 Lip 2008, 07:16

MotoAlbercik napisał(a):Do sprawdzenia układ zasilania benzyną oraz czujnik temp. cieczy chłodzącej.Być może czujnik jest uszkodzony i włącza za małe ssanie.
    Jakby czujnik był uszkodzony to miałbym chyba problemy z odpalaniem(tak mi się przynajmniej wydaje)
    ###HUBERT###
    Nowicjusz

15 Lip 2008, 15:57

Problem z uruchomieniem silnika miałbyś,jakby czujnik "zaciął" się na wyższej temp. np. 60 st.Ale jak się "zaciął" przy np. 10 stopniach,to z uruchomieniem nie będzie problemu,ale jak temp. cieczy przekroczy 15-20 stopni,to już będą problemy,bo sterownik nadal będzie dawał ssanie dla 10 stopni.I będzie zła mieszanka,czego powodem może być słaby silnik.Ale jest to tylko jedna z teorii.Czyjnik może pokazać się całkiem dobry.Dlatego piszę,żeby go nie wymianiać,ale sprawdzić.Warto też sprawdzić ciśnienie paliwa,filtr paliwa.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wakacyjny wyjazd - kilka porad przed podróżą
      Wakacyjne wyjazdy za pasem. Wzmożony ruch drogowy w okresie od czerwca do sierpnia i zmienna pogoda to warunki, w których dochodzi do dużej liczby wypadków. Wpływ na to ma m.in. stan techniczny pojazdów ...
      Lexus LS 500h - luksusowa limuzyna
      Najnowsza luksusowa limuzyna Lexus LS 500h jest już w Polsce. Pierwszy pokaz tego modelu odbył się 2 sierpnia 2017 roku w Sali Koncertowej w Szczecinie. W ciągu najbliższego miesiąca samochód zostanie zaprezentowany ...

16 Lip 2008, 16:32

Wczoraj wymieniłem świece,tak jak napisałem wcześniej nie wiem kiedy były wymieniane ponieważ autko mam 3 miechy.Sprzedawca polecił mi dwuelektrodowe firmy DENZO wymieniłem i narazie o niebo lepiej i nawet tak jakby trochę lepiej palił.Pojeżdzimy zobaczymy.Dziękuje za wszystkie sugestje i pozdrawiam.
    ###HUBERT###
    Nowicjusz