Sportage 2016 rok 2.0 CRDi AWD Intercooler

19 Lip 2020, 12:07

Witam,
Pytanie mam do posiadaczy czy ktoś z Was wymieniał Intercooler na większy w Sportage w podobnym roczniku? Mam silnik 2.0 CRDi ( Diesel Power :twisted: ) i chciałbym wymienić na większy wiadomo w jakim celu . Jakieś wymiary bądź coś jest ktoś w stanie podpowiedzieć mi?

Z góry dziękuję za pomoc :D
Szczeciniak
Nowicjusz

Miejscowość: Obecnie Trójmiasto
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Kia Sportage
Silnik: 2.0 CRDi 186KM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2016

21 Lip 2020, 16:25

Jaką masz moc silnika? Nie lepiej zrobić lekki program i nie bawić się w takie wymiany. Po wymianie przydało by się też jakieś strojenie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Lip 2020, 09:17

Było 186KM, obecnie po sofcie jest trochę ponad 200KM bo te silniki mają dobrą wytrzymałość i teraz chciałbym jeszcze więcej.
Szczeciniak
Nowicjusz

22 Lip 2020, 10:47

Szczeciniak napisał(a):Było 186KM, obecnie po sofcie jest trochę ponad 200KM bo te silniki mają dobrą wytrzymałość i teraz chciałbym jeszcze więcej.

Czyli pewnie masz włożonego najtańszego gotowca bo przyrost mocy jest zerowy.
Sądzę że na seryjnych gratach można ugrać znacznie więcej. Do tego nie sugeruj się mocą bo to dla Twojej jazdy i odczuć nie ma wielkiego znaczenia.
Plany grubszych modów układaj ze stroicielem bo nie wiesz co jest ogranicznikiem dla danej opcji silnikowej.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

22 Lip 2020, 11:05

Ha ha ha nie nie jest to żaden box itd. tylko delikatne musnięcie softem bo miałem wadliwy tylny most, który na GW został wymieniony.
Szczeciniak
Nowicjusz

22 Lip 2020, 12:05

Szczeciniak napisał(a):Ha ha ha nie nie jest to żaden box itd. tylko delikatne musnięcie softem bo miałem wadliwy tylny most, który na GW został wymieniony.

Ale z czego się śmiejesz? Pisałeś o moście...? Jest dokładnie tak jak pisałem czyli nic nie masz zrobione a do tego co ma wspólnego Twój most z mocą?
Nie wspomnę o dalszych gmeraniach gdzie stroiciel powinien Ci powiedzieć co masz zrobić.
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Mokka z bagażnikiem rowerowym FlexFix
    Opel Mokka to zupełnie nowy SUV który będzie dostępny ze zmodernizowanym bagażnikiem rowerowym FlexFix drugiej generacji, umożliwiającym przewożenie nawet trzech rowerów. Ulepszony system przewozu rowerów ...

22 Lip 2020, 12:26

No jeżeli most jest wadliwy a samochód jest AWD i ciężko jest spiąć napęd z tyłu to co więcej można zrobić... Kia napęd na cztery buty ma zapięty do 40 km/h a pytanie moje brzmiało o wymianę intercoolera czy jest ktoś kto zna jakieś dokładne wymiary jeżeli nie ma to uważam temat za zamknięty bo sam sobie zdejmę ryja w niej i zrobię wymiary.
Szczeciniak
Nowicjusz

22 Lip 2020, 13:38

Szczeciniak napisał(a):No jeżeli most jest wadliwy a samochód jest AWD i ciężko jest spiąć napęd z tyłu to co więcej można zrobić... Kia napęd na cztery buty ma zapięty do 40 km/h

To przekaże Ci tajną wiedzę... :D ilość koni nie ma znaczenia dla spięcia Twojego mostu jeżeli już to kluczowy będzie niut i jego przebieg. Zresztą nawet jak poczytałbyś trochę to wiedziałbyś że wytrzymałość napędu jest podawana dla danej wartości niuta a nie mocy.
Szczeciniak napisał(a):pytanie moje brzmiało o wymianę intercoolera czy jest ktoś kto zna jakieś dokładne wymiary jeżeli nie ma to uważam temat za zamknięty bo sam sobie zdejmę ryja w niej i zrobię wymiary.

O czym Ty piszesz? co sobie sam zrobisz? Wiesz jaki masz zamówić rdzeń, bańki, jakie przepływy? Powtórzę Ci ICek nie jest jedynym wąskim gardłem który może być ogranicznikiem dla modów, do tego nie wiesz czy jest tym ogranicznikiem. W jednych autach jest a w innych nie jest.

Na wstępie jedź do kogoś ogarniętego niech Ci zrobi softa wykorzystując to co jest a potem niech Ci powie czy np. razem z ICkiem trzeba zapodać dolot albo DP albo .... bo możesz się zdziwić jak zrobisz po swojemu ICka wyjdzie więcej kuni a auto będzie wolniej jechać :D
szybki
Moderator - Tuning

22 Lip 2020, 14:32

Widzę kolega @szybki chyba nie potrafi czytać ze zrozumieniem, nie będę już odpowiadał na następnego Twojego posta bo to jest rozmowa *$%ja z butem... Nie musisz mi mówić co mam robić bo dobrze wiem co mam robić pytanie było jasne i konkretne.

Pozdrawiam
Szczeciniak
Nowicjusz

22 Lip 2020, 14:55

Szczeciniak napisał(a):Widzę kolega @szybki chyba nie potrafi czytać ze zrozumieniem, nie będę już odpowiadał na następnego Twojego posta bo to jest rozmowa *$%ja z butem... Nie musisz mi mówić co mam robić bo dobrze wiem co mam robić pytanie było jasne i konkretne.

Spoko zamontuj sobie intercooler , przybędzie Ci następne jakże pożądane 5km :D
Nie przyjmujesz wiedzy więc Twój problem :ok:
szybki
Moderator - Tuning

22 Lip 2020, 15:10

szybki napisał(a):
Szczeciniak napisał(a):Widzę kolega @szybki chyba nie potrafi czytać ze zrozumieniem, nie będę już odpowiadał na następnego Twojego posta bo to jest rozmowa *$%ja z butem... Nie musisz mi mówić co mam robić bo dobrze wiem co mam robić pytanie było jasne i konkretne.

Spoko zamontuj sobie intercooler , przybędzie Ci następne jakże pożądane 5km :D
Nie przyjmujesz wiedzy więc Twój problem :ok:

Ty chyba chcesz zabłysnąć jaki to jesteś kozak co? Napisałem wyraźnie, nie lubię się powtarzać. Nie ma wymiarów nie ma co rozmawiać bo szkoda czasu na pocenie zębów Twoich i moich. Zamknij ten temat i tyle
Szczeciniak
Nowicjusz

22 Lip 2020, 16:58

Szczeciniak napisał(a): Nie ma wymiarów nie ma co rozmawiać bo szkoda czasu na pocenie zębów Twoich i moich

Nie ma wymiarów. Wystarczy ?
A reszta dalej jest :ok:
szybki
Moderator - Tuning