Sportowe do 10 tys.

20 Lip 2013, 23:33

Przeczytałem wiele tematów, większość z nich troszkę przestarzałych i kilka takich które mnie nie zaciekawiły. Chciałbym kupić samochód sportowy do 9-10 tys. Bardzo przypadły mi do gustu dwa modele :) . A konkretnie:

Honda Prelude ( IV lub V generacji)
Toyota Celica VI.

Niestety nie zawsze warto się sugerować stronami w stylu allegro albo oto moto. Dlatego chciałbym się dowiedzieć, czy wgl jest szansa żebym w tej kwocie kupił taki samochód w dobrym stanie, czy po prostu sobie odpuścić i rozejrzeć się za czymś innym. Dobrym stanie mam na myśli mechanikę :D , bo jeśli chodzi o blacharkę to nie wybredny. Jestem również otwarty na jakiekolwiek propozycję. Z góry dzięki :)
Yakuza07
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 11 2011
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Nie mam

20 Lip 2013, 23:40

W tej kwocie powinienec już znaleźć zadbanego japońca z jakimś v-teckiem pod maska.
Ja ze swojej strony polecam BMW e36 z silnikiem najlepiej 2.8 choć i 2.5 dostarczy ciekawych wrażeń. Z napędem na tył poczujesz już namiastkę sportowych wrażeń ;)
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

20 Lip 2013, 23:43

Oglądałem się za tymi BMW również przykuły moją uwagę, problem w tym że do tej pory jeździłem autem pożyczanym i to będzie mój pierwsze auto. Boję się właśnie że opłaty ubezpieczenia dadzą mi ostro w kość :D
Yakuza07
Nowicjusz

21 Lip 2013, 00:00

Yakuza07 napisał(a):Oglądałem się za tymi BMW również przykuły moją uwagę, problem w tym że do tej pory jeździłem autem pożyczanym i to będzie mój pierwsze auto. Boję się właśnie że opłaty ubezpieczenia dadzą mi ostro w kość

Ubezpieczenie zawsze można wziąść na osobę posiadająca już max zniżek. Drugi sposob to znaleźć samochód po swapie tj. przekładce silnika. Jeżeli przekładka była robiona w należyty sposób to nie ma co się tego bać. Wiele ofert sprzedaży starszych bmw to właśnie egzeplarze po swapie. W papierach zostaje 1.6 czy 1.8 a więc niskie opłaty pozostają a pod maską drzemie mały potworek np. 2.8 :)
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Lip 2013, 00:13

Nie słyszałem jeszcze o takim triku , dobra sprawa jak by się znalazło taką możliwość.:D Zarejestrować bym i tak wolał na siebie bo kiedyś te zniżki w końcu musze jakoś zdobyć :D Niestety ciężkie są te początki :D. Zastanawiało mnie też gdzie zakupić samochód, ogólnie słyszałem że auta auta sprowadzone z Niemiec będą miały zawieszenie mniej zniszczone niż te kupione po paru latach jazdy w Polsce. Warto rozejrzeć się w jakimś komisie z sprowadzanymi autami, czy może szukać po domach prywatnych?
Yakuza07
Nowicjusz

21 Lip 2013, 08:45

Tak tylko że podczas przeglądu musisz zmienić wpis w dowodzie żeby w razie wypadku nie było przypału.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

21 Lip 2013, 08:52

Barol napisał(a):Tak tylko że podczas przeglądu musisz zmienić wpis w dowodzie żeby w razie wypadku nie było przypału.
W Polsce żyjemy...;)
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Lip 2013, 08:56

Yakuza07 napisał(a):Zastanawiało mnie też gdzie zakupić samochód, ogólnie słyszałem że auta auta sprowadzone z Niemiec będą miały zawieszenie mniej zniszczone niż te kupione po paru latach jazdy w Polsce. Warto rozejrzeć się w jakimś komisie z sprowadzanymi autami, czy może szukać po domach prywatnych?

Warto kupić z niemiec ale z pewnego źródła, jeżeli masz zaufaną osobę, która sprowadza samochody. Komisy omijaj szerokim łukiem. BMW warto szukać na forach internetowych pasjonatów marki omijając fora agrotuningowców ;)
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Lip 2013, 09:00

"W Polsce żyjemy..." no własnie a jak wiesz nasz kraj jest chory więc sam wysun wnioski :)
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

21 Lip 2013, 09:49

Barol napisał(a):"W Polsce żyjemy..." no własnie a jak wiesz nasz kraj jest chory więc sam wysun wnioski

Pewnie masz rację... szczerze to nie zastanawiałem się nad następstwami kolizji swapowanym samochodem.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Lip 2013, 11:02

Niestety pytałem znajomych i krucho o kogoś kto by mi przywiózł np preludke. A niedaleko mnie jest komis ze sprowadzanymi samochodami, tylko właśnie słyszałem pełno opini na temat komisów i sam nie wiem teraz
Yakuza07
Nowicjusz

21 Lip 2013, 13:56

kirin88 napisał(a):Ubezpieczenie zawsze można wziąść na osobę posiadająca już max zniżek.

Dodaj że w razie dzwonka lecą zniżki a jak ktoś zgłosi szkode na zdrowiu to lecą następne zniżki.
Jest to dobre rozwiązanie ale ma swoje minusy.

kirin88 napisał(a): Jeżeli przekładka była robiona w należyty sposób to nie ma co się tego bać.

Ta rada jest trochę pocałunkiem śmierci poniewaz przy SWAPach trzeba byc mega ostrożnym bo radosna twórczośc mechaników nie zana granic.
Jest to dobre dla osób znających się na temacie.
Yakuza07 napisał(a):Warto rozejrzeć się w jakimś komisie z sprowadzanymi autami, czy może szukać po domach prywatnych

Szukaj wszędzie z tym że jak jedziesz do komisu to nie sugeruj się tym co mówią w komisie.
Co do sprowadzenia auta to licz 4k dodatkowych kosztów ze sprowadzeniem.
Jeżeli nigdy tego nie robiłeś to raczej odpuściłbym temat.
Za 10k będziesz miał w dobrym stanie celine 6 GT która naprawdę dobrze się zbiera, nadaje się pod gaz i w miare mało pali.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

21 Lip 2013, 16:10

Miejmy nadzieje że znajdę coś godnego uwagi :)
Yakuza07
Nowicjusz