Sprzedaż samochodu, trzeba być osobiście w urzędzie?

14 Kwi 2010, 19:41

Jak sprzedaje samochód to muszę to zgłosić w urzędzie i muszę być tam osobiście? czy może to zrobić osoba przez mnie upoważniona np córka , jest taka możliwość???
piterg1
Nowicjusz

Miejscowość: Nowy

14 Kwi 2010, 20:57

jest.musisz opłacić upoważnienie a córka musi mieć dowód osobisty właściciela(zbywcy)można wcale nie zgłaszać sprzedaży ale trzeba mieć pewność że nowy nabywca przerejestruje auto-to wypowiedz urzędnika wydziału komunikacji i tak do dzisiaj nie zgłosiłem zbycia z uwagi na brak kodu pocztowego w umowie kupna sprzedaży.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

14 Kwi 2010, 21:24

W rodzinie się nie płaci z upoważnienie i wystarczy numer dowodu w upoważnieniu - nie trzeba go mieć fizycznie ze sobą. Zgłosić warto i z potwierdzoną w urzędzie umową jeszcze się u ubezpieczyciela pojawić, żeby ktoś Ci szkód w zniżkach nie narobił.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

14 Kwi 2010, 21:44

ryba1977 napisał(a):można wcale nie zgłaszać sprzedaży ale trzeba mieć pewność że nowy nabywca przerejestruje auto-to wypowiedz urzędnika wydziału komunikacji i tak do dzisiaj nie zgłosiłem zbycia z uwagi na brak kodu pocztowego w umowie kupna sprzedaży.

Wystarczy przejść się z kupującym do WK jeżeli to ta sama gmina. Ewentualnie córka może się przejść z kupującym do WK. Ma wtedy pewność, że auto zgłoszone do przerejestrowania.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Kwi 2010, 19:33

tu możesz pobrać upoważnienie
[link wygasł]

nie podlega opłacie skarbowej jak będzie wpisane, że upoważniasz córkę.

Co do dowodu osobistego to zależy od urzędu są takie co wymagają oryginału dowodu do wglądu, takie co chcą kopię lub takie gdzie wystarczy tylko upoważnienie z danymi.

Zadzwoń do swojego urzędu i zapytaj, żeby nie chodzić dwa razy

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus UX - nowe wersje specjalne
    Najmniejszy SUV Lexusa doczekał się nowych wersji specjalnych. Miejski crossover klasy premium jest teraz dostępny w odmianach F Sport Style Blue i Elegant Black. Te warianty podkreślają charakterny styl modelu UX i robią ...