Stuki w zawieszeniu Corolla e12

11 Mar 2018, 23:27

Witam, po kupnie Corolli e12 w lipcu zeszłego roku zauważyłem delikatne stuki w zawieszeniu. Nie robiłem z tym nic do tej pory, gdy stuki nasiliły się. Wymienione zostały końcówki oraz tuleje drążka stabilizatora, lecz stuki nadal są słyszalne. Mechanik stwierdził że tylko te części w zawieszeniu kwalifikowało się do wymiany. Obecne stukanie brzmi inaczej i pojawiają się wyłącznie na nierównościach typu kostka czy płytach, lub na spękanym asfalcie. Na dziurach i sfałdowaniach jezdni nie występują, (gdzie wcześniej słyszalne były stuki związane prawdopodobnie z drążkiem stabilizatora). Podejrzewam że przyczyną może być wybita poduszka amortyzatora, lecz próbując dopatrzyć się luzu na śrubie przy talerzyku nad kielichem nic nie zauważyłem (samochód stał na kołach). Przy próbie mocniejszego dokręcenia tej śruby ani nie drgnęła. Czy jest jakiś sposób na pewne sprawdzenie że winna jest poduszka amortyzatora, czy może przyczyna leży gdzie indziej? Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję :-)
Bubikization
Obserwowany

Prawo jazdy: 0-10-2015
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Corolla e12
Silnik: 1.4 vvti
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

12 Mar 2018, 00:04

A mechanik jak sprawdził zawieszenie? na podnośniku łapką? to trzeba pojechać na SKP i na szarpakach dokładnie sprawdzić a nie na oko. Jest jeszcze wiele elementów które moga stukać a my tutaj nie będziemy zgadywać bo to może być wszystko.
Ja mam sposób na poduszkę taki
Podkładam pod koło 2 kliny jeden z przodu drugi z tyłu. No i ktoś musi rozbujać auto a ktoś musi oglądać
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak wymienić samemu koło w samochodzie osobowym?
    Sprawna wymiana koła w samochodzie wymaga pewnej praktyki, ale dobrym punktem wyjścia może być teoretyczne opanowanie tej operacji. Co jest niezbędne i w jakiej kolejności należy wykonywać poszczególne czynności? Wyjaśniamy ...