Suzuki Grand Vitara

30 Paź 2010, 21:57

Witam Wszystkich Forumowiczów!
Proszę o poradę w sprawie wyboru GV,zastanawiam się nad 2.0 140km i 2.7 V6 185 km, który lepszy? Chciałbym to cudo dozbroić w sekwencję i zastanawiam się który z silników okaże się bardziej elastyczny we współpracy z gazem. Autko ma być w miarę młode 2005,2007,co radzicie????? proszę o uzasadnione sugestie i z góry dziękuję
bobgadget007
Nowicjusz

Miejscowość: kraków

30 Paź 2010, 22:32

Vke sobie odpuść, nie dlatego że jest zła, bo się nią zajebiście jeździ, tylko znalezienie warsztatu, który zrobi w niej rozrząd i niezepsuje czegoś przy okazji graniczy z cudem, nie mówiąc już o kosztach :evil:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

01 Lis 2010, 17:24

to co proponujesz?? mieszkam za miastem i chciałbym autko z napędem na obie osie oraz dużym prześwitem ze względu na warunki w jakich czasami muszę auto użytkować ..... vitara wydawała się sensownym i w miarę ekonomicznym rozwiązaniem.....myślałem też o jeepie Liberty z gazem ale awaryjność się kłania,podobno.

[ Dodano: 1 Listopad 2010, 16:50 ]
aaaa może hyunday tucson??
bobgadget007
Nowicjusz

02 Lis 2010, 18:33

mówie o silniku V6 jest fajny, ale...
co do GV to miłe autko i jako SUVik sprawdza się bardzo fajnie ;) na pewno lepiej niż RAV :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

02 Lis 2010, 19:11

bobgadget007 napisał(a):to co proponujesz?? mieszkam za miastem i chciałbym autko z napędem na obie osie oraz dużym prześwitem ze względu na warunki w jakich czasami muszę auto użytkować ..... vitara wydawała się sensownym i w miarę ekonomicznym rozwiązaniem.....myślałem też o jeepie Liberty z gazem ale awaryjność się kłania,podobno.

[ Dodano: 1 Listopad 2010, 16:50 ]
aaaa może hyunday tucson??

Jeśli chodzi o Grand Vitarę to niestety nie pomogę. W tym roku miałem jednak okazje jeździć rav4 2.2D4D 2007 i Kia Sportage 2.0 16V+GAZ 142KM 2007. Rav4 sprzedałem, a Sportage sprzedaje w tej chwili. Auta wprawdzie są dość różne - ravka miała 8 tys. km, Sportage ma 170 tys. km, tu diesel, tu benzyna+gaz itd., ale mimo bardzo dużej różnicy w cenie nie widzę zdecydowanej różnicy w komforcie jazdy, Sportage to w zasadzie to samo co Tucson więc moge go śmiało polecić, jeździłem też kiedyś poprzednim modelem Rav4 z silnikiem 2.0benzyna i pod względem dynamiki auto wypadało gorzej niż Sportage/Tucson

pocieszny ma racje, V6-tki są bardzo fajne, ale jakiekolwiek wymiany są zdecydowanie droższe w stosunku do 4-ek
k_s
Początkujący

Miejscowość: ----

02 Lis 2010, 20:49

dzięki piękne,źle Cię zrozumiałem "pocieszny" czyli sedno jest takie..VITARKA tak tylko nie z sześcioma garkami...będe się przesiadał ze skody co ma całe 60 km więc dla mnie to będzie jak Ferrari. Jeszcze raz dzięki wszystkim za sugestię!!

[ Dodano: 3 Listopad 2010, 22:42 ]
a jakie wrażenia macie z jazdy automatem? słyszałem że to bardzo przyzwoite rozwiązanie no i prawie bezobsługowe,ale ciężko będzie znaleźć 2.0 w benzynie z automatyczną skrzynią.

[ Dodano: 7 Listopad 2010, 11:05 ]
mam jeszcze jedno pytanie. Powiedzcie mi Panowie czy 2 litrowa vitara ma pasek czy łańcuch rozrządu? i jakie są czasokresy wymiany tego podzespołu,dziękuję.
bobgadget007
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Zimowe porządki w samochodzie
    Pierwsze opady śniegu, oblodzone ulice i chodniki oraz mroźne temperatury powinny być wyraźnym sygnałem dla kierowców, żeby przygotować samochód do zimy. Wymiana opon, sprawdzenie układu hamulcowego czy zaopatrzenie ...