Suzuki Swift 2k-5k

29 Maj 2009, 21:49

Witam,

Otóż odrzucając paliwożerne coupe zainteresowałem się Suzuki Swiftem, najchętniej w wersji hatchback.

Moje pytanie jest takie - warto kupować te za ~2000zł, czy raczej będą one skazane na awaryjność i lepiej dozbierać drugie tyle (sądzę, że przez wakacje mogę uzbierać góra 4-5k)?

No i której generacji szukać - I, II czy III, jak duży był postęp jeżeli chodzi o jakość?

Ewentualnie - czy znacie inne, mało paliwożerne autka 2/3 drzwiowe godne polecenia (oprócz golfów i polo) w podobnym przedziale cenowym?
GK
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

29 Maj 2009, 22:00

ja bym dozbieral bo za 2000zl kupisz jakiegos szrota a co do innych aut to jakis cienias albo sejak [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Maj 2009, 22:02

GK napisał(a):Witam,

Otóż odrzucając paliwożerne coupe zainteresowałem się Suzuki Swiftem, najchętniej w wersji hatchback.

Moje pytanie jest takie - warto kupować te za ~2000zł, czy raczej będą one skazane na awaryjność i lepiej dozbierać drugie tyle (sądzę, że przez wakacje mogę uzbierać góra 4-5k)?

No i której generacji szukać - I, II czy III, jak duży był postęp jeżeli chodzi o jakość?

Ewentualnie - czy znacie inne, mało paliwożerne autka 2/3 drzwiowe godne polecenia (oprócz golfów i polo) w podobnym przedziale cenowym?
moja rada to sobie jeszcze poczekaj ,bo wydać kase łatwo /unikaj kupwania auta pod konkretną sumke -bo tyle mam ijestem naiarany -tylko spokój i opanowanie -czekaj
max23
Początkujący

Miejscowość: elbląg

29 Maj 2009, 22:45

[ jak co mogę sprawdzić tego z ostrowa wlkp.,tyle, że piszą o korozji, więc...]

Na twoim miejscu poczekałbym do końca wakacji, uzbierał więcej i szukał.
Jakie inne autko- fiat punto?
Gelicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Spod XP

29 Maj 2009, 23:50

max23 napisał(a):
GK napisał(a):Witam,

moja rada to sobie jeszcze poczekaj ,bo wydać kase łatwo /unikaj kupwania auta pod konkretną sumke -bo tyle mam ijestem naiarany -tylko spokój i opanowanie -czekaj

Stąd moje pytanie tu ;]

A na co należy szczególnie zwracać uwagę jeżeli chodzi o Swifta? Przebieg, generacja, korozja w konkretnych miejscach, konkretne podzespoły?

Jak się sprawuje gaz? Warto szukać zagazowanych, czy nie ma to sensu, z uwagi na i tak niskie spalanie paliwa?

Samo pytanie o cenę jest chyba naturalnym, by wiedzieć czego powinienem się spodziewać za jaką kwotę, oczywiście że nie pójdę i nie wydam nawet 2000zł na byle co.

Swoją drogą mało Swiftów widuję na ulicach, a wydaje mi się bardzo ciekawą alternatywą dla Golfa czy Fiatów...
GK
Nowicjusz

30 Maj 2009, 05:24

Swift to dobre autko pod wzgledem awaryjnosci.Lepiej dozbieraj forse i za taka sumke mozna kupic juz 3 wersje.Mozna znalesc bodajze wersje GLE ktora jest bardzo dobrze wyposazona.
Jesli chodzi o male autka to jest jeszcze np Fiesta tylko to sa smoki na kolach
Honda Civic V 1.5 101 KM-93'
Renault Safrane 2.0 12V 132 KM-94'
Rover 218 TD 1.8 88 KM-94'
Rover 216 GTi 122 KM-93'
Obecnie Rover 600 SDi 2.0 105 KM
Pawkaz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Rover 600 SDi
Silnik: 2.0 SDi 105 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik wysokoprężny 1.6 CDTI - Opel
    Nowy silnik wysokoprężny 1.6 l zapewnia najlepsze w swojej klasie osiągi we wszystkich kluczowych parametrach. Został wprowadzony w modelu Zafira Tourer i docelowo zastąpi obecną jednostkę 1.7 l i wersje 2.0 l o niższej mocy ...
    Audi "królem wyścigów długodystansowych"
    Audi zorganizowało spotkanie pięciu zespołów mających na swoim koncie zwycięstwa w wyścigach na długich dystansach. Po raz pierwszy, podczas sesji fotograficznej spotkały się zespoły, które w sezonie 2012, od ...

30 Maj 2009, 09:49

a ja mam dla ciebie autko cacko ale to musisz uzbierac kase z przynajmniej 4500zl
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
jesli jestes poczatkujacym kierowca to musze ci powiedziec ze wlasnie civi V jest czesto wybieranym autem przez mlodych kierowcow
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

30 Maj 2009, 14:27

GK napisał(a):Ewentualnie - czy znacie inne, mało paliwożerne autka 2/3 drzwiowe godne polecenia (oprócz golfów i polo) w podobnym przedziale cenowym?

Tak znam, sam nim jeżdże i bardzo polecam - a mowa tutaj o Fieście. Przy kupnie radzę zwracać uwagę na rudą, bo niestety na naszym rynku dużo jest takich egzemplarzy, ale zdarzają się także te zadbane i taki właśnie może Ci długo posłużyć. Ja mam moją Fiestę prawie rok i nie mam z nią żadnych problemów także polecam.
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą, to znaczy, że jedziesz zbyt wolno.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowy Tomyśl
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1.9 JTD 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001