Suzuki vitara

19 Lis 2009, 13:00

Witam serdecznie wszystkich na forum,od pewnego momentu mam problem,a z powodu pogody dopiero teraz biorę się za diagnozę.Mianowicie podczas jazdy pojawiły się stuki po lewej stronie,musiałem jechać powoli aby gdziekolwiek dojechać.Podniosłem cały przód i powoli zdemontowałem sprzęgiełko u mnie jest automatyczne.
Nie za dużo tu widać a nie wiem jak je się rozbiera i czy się rozbiera,założyłem je bez dekielków i sprawdzałem jak się zachowują na 2w 4x4 i 4x4L.
No i tu podczas obracania półosią na 2w gdy obracam do przodu i do tył sprzęgiełko przeskakuje i to chyba ten stuk choć NIE wiem do końca.
Mam PROŚBĘ coś na ten temat,na jakiej zasadzie te sprzęgiełka zaskakują POZDRAWIAM...

I pytanie - czy tu ma być jakiś oring. [link wygasł]
Ostatnio edytowany przez janw65, 19 Lis 2009, 14:06, edytowano w sumie 1 raz
janw65
Nowicjusz

Miejscowość: Gdzieś koło/KNS

19 Lis 2009, 14:12

gdy automaty się załączają, ma być słyszalny ciche stuknięcie. jak to działa - nie wiem, nie wgryzałem się ale zapewne jakoś na zasadzie zapadki :wink:

zmieniałem automaty na manuale w swojej vitce, nie kojarzę żebym zakładał jakieś uszczelnienie. zastosowałem natomiast silikon na powierzchni, w której są dziury na śruby.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

19 Lis 2009, 14:26

Karson napisał(a):gdy automaty się załączają, ma być słyszalny ciche stuknięcie. jak to działa - nie wiem, nie wgryzałem się ale zapewne jakoś na zasadzie zapadki :wink:

zmieniałem automaty na manuale w swojej vitce, nie kojarzę żebym zakładał jakieś uszczelnienie. zastosowałem natomiast silikon na powierzchni, w której są dziury na śruby.

Co to tych kliknięć przy załanczaniu to OK ,ale drażni mnie gdy obracam osią przy załączonym tylko tylnym napędzie to w przód to w tył sprzęgiełka mi się załączają i rozłączają co może powodować ten stuk podczas jazdy bez powodu.NO i co powoduje to załączenie nie widać ani linki ani żadnego przewodu :?:
janw65
Nowicjusz

19 Lis 2009, 15:04

bo linki ani przewodu nie ma. automaty załączają się same :wink:
jeśli włączają się i rozłączają przy wyłączonym przednim napędzie to oznacza, że się zepsuły i należy je naprawić/wymienić.
jesteś pewny, że tak się dzieje gdy masz wajchę reduktora na 2H?
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Lis 2009, 18:26

Karson napisał(a):bo linki ani przewodu nie ma. automaty załączają się same :wink:
jeśli włączają się i rozłączają przy wyłączonym przednim napędzie to oznacza, że się zepsuły i należy je naprawić/wymienić.
jesteś pewny, że tak się dzieje gdy masz wajchę reduktora na 2H?

Sprawdzałem były na pewno na 2H tylko że sprawdzałem na podniesionym
Możliwe żeby padły oba, bo oba w ten sam sposób zaskakują.
A może to coś z reduktorem :!:

[ Dodano: Czw Lis 19, 2009 19:05 ]
Karson,

[ Dodano: Czw Lis 19, 2009 21:10 ]
[quote="Karson"]gdy automaty się załączają, ma być słyszalny ciche stuknięcie. jak to działa - nie wiem, nie wgryzałem się ale zapewne jakoś na zasadzie zapadki :wink:

zmieniałem automaty na manuale w swojej vitce, nie kojarzę żebym zakładał jakieś uszczelnienie. zastosowałem natomiast silikon na powierzchni, w której są dziury na śruby.[/quote

Znalazłem coś takiego
[link wygasł]
janw65
Nowicjusz

19 Lis 2009, 23:48

z zakupami się tak nie spiesz. tym bardziej, że te z Twojego zdjęcia nie są najlepsze dla vitki - (oryginały albo samurajowskie po przeróbce są the best)
niemniej, proponowałbym żeby ktoś Ci to sprawdził. zagadaj do @Pociesznego z naszego forum, gdzieś w Twoich okolicach stacjonuje, może rzuci okiem i znajdzie organoleptycznie przyczynę Twoich zmartwień :mrgreen:
oba sprzęgiełka raczej naraz by się nie zepsuły - albo coś źle robisz, albo ktoś już wcześniej w nich grzebał :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Lis 2009, 01:20

@pocieszny widzę, że został polowym wysłannikiem forum :mrgreen:
Musze mu powiedzieć, że jak kiedyś będzie w okolicy to może moję sprzęgło obejrzeć :mrgreen:

za te wszystkie "pomoce" rozpijemy chłopa :mrgreen:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

20 Lis 2009, 01:27

Wezyrro napisał(a):za te wszystkie "pomoce" rozpijemy chłopa :mrgreen:
spokojnie wojsku się nie udało to i wam się nie uda :mrgreen: @fourup już próbował, to się nam metaxa skończyła :mrgreen: a`propos metaxy Tomeczku kiedy stawiasz syfa żeby pojechać gdzieś i się od życia znieczulić??
co do niu sącza to rzeczywiście kiedyś moge wcześniej na dyżur przyjechać albo w któryś wolny weekend znowu pozwiedzać cerkwie :wink:
tak na szybko sprawdż czy nie masz za dużo smaru, czy woda się nie dostała i czy smar nie zjełczał i nie jest teraz niesmarującą mazią, czy złożone są prawidłowo? i czy są wszystkie podkładki,
co do stuków podnieś koło i poruszaj nim na boki zobaczysz czy to nie przypadkiem zwrotnica czasem łożysko stuka a nie wyje :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

20 Lis 2009, 01:36

a u mnie w okolicach być planujesz :mrgreen: ?
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

20 Lis 2009, 01:38

Wezyrro napisał(a):a u mnie w okolicach być planujesz :mrgreen: ?
byłem w zeszły weekend :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

20 Lis 2009, 01:40

to co się nie meldowałeś, no ja nie wiem :roll:
lokalnego browaru byśmy skosztowali, i tani i dobry :mrgreen:

nestępnym razem obowiązkowo :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

20 Lis 2009, 01:44

powiedzmy że chlałem służbowo :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

20 Lis 2009, 01:48

aaa to zmienia diametralnie postać rzeczy :mrgreen:
nie wiem gdzie dokładnie mieszkasz ale coś mi się kojaży, że na wschodzie Polski, jak tak to całkiem możliwe, że w okolicach końca grudnia będziemy gdzieś tam koczować :mrgreen: Miała być Ukraina ale tam grypą straszą :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

20 Lis 2009, 01:55

jeśli Beskid Wysoki jest na wschodzie to się nam troche geografia zmienila :mrgreen: anektowaliśmy niemcy?? :mrgreen:
kuna tak to jest jak sie telewizora nie ma :evil: :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

20 Lis 2009, 12:46

A skąd ja miałem wiedzieć, że to Beskid Wysoki :mrgreen:
tak jakoś mi się wydawało :roll:

a brak tv też znam, bo we Wrocku nie mam, bo mi upadł podczas noszenia :mrgreen:

temat skasztaniony fachowo :cool:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika