Witam.
Ojciec kilka lat temu sprowadził ze stanów autko - Forda Escape 2008 3.0L V6 (4 biegowy automat) i jest problem z światłami mijania (który jakoś zawsze był "ignorowany") gdzie ostatnio przy przeglądzie się czepili że lewa żarówka niepoprawnie świeci.
I faktycznie "dziwnie", a mianowicie do góry, a nie w dół(?) by było asymetrycznie jak to jest wymagane w EU. Po zmroku często ludzie migają że niby na długich się jedzie
Nie jestem ekspertem w dziedzinie motoryzacji, ani żarówek, ale udało mi się sprawdzić obydwie żarówki i reflektory - nie mają jakichkolwiek odkształceń, zamiana żarówek nic nie daje, nie ma możliwości "regulacji". Żarówki są typu H13 12V: 60/55W, dwuwłókowa, nigdy nie były wymieniane...
W książce od samochodu jest adnotacja że na rynek amerykański żarówki muszą być typu (homologacja?) "D.O.T", zaś dla europy typu "E".
Oczywiście chciałem kupić nowe żarówki na popularnym serwisie aukcyjnym lub jakimś sklepie elektronicznym, ale nie bardzo znajduję informacje czy są to typu "E", bądź tylko pisze że dla amerykańskich samochodów. Wyczytałem ostatnio że niby "E" są regulowane(?!)... Z kolei na wikipedii:
http://en.wikipedia.org/wiki/Automotive_lamp_typesjest wpis że H13 stosowane jest tylko na rynku USA... i tu pytanie - co można z tym problemem uczynić? Zastosować może jakieś inne?