Światła Mijania, żarówki H13 USA -> EU

03 Sty 2014, 13:26

Witam.

Ojciec kilka lat temu sprowadził ze stanów autko - Forda Escape 2008 3.0L V6 (4 biegowy automat) i jest problem z światłami mijania (który jakoś zawsze był "ignorowany") gdzie ostatnio przy przeglądzie się czepili że lewa żarówka niepoprawnie świeci.
I faktycznie "dziwnie", a mianowicie do góry, a nie w dół(?) by było asymetrycznie jak to jest wymagane w EU. Po zmroku często ludzie migają że niby na długich się jedzie :?

Nie jestem ekspertem w dziedzinie motoryzacji, ani żarówek, ale udało mi się sprawdzić obydwie żarówki i reflektory - nie mają jakichkolwiek odkształceń, zamiana żarówek nic nie daje, nie ma możliwości "regulacji". Żarówki są typu H13 12V: 60/55W, dwuwłókowa, nigdy nie były wymieniane...

W książce od samochodu jest adnotacja że na rynek amerykański żarówki muszą być typu (homologacja?) "D.O.T", zaś dla europy typu "E".

Oczywiście chciałem kupić nowe żarówki na popularnym serwisie aukcyjnym lub jakimś sklepie elektronicznym, ale nie bardzo znajduję informacje czy są to typu "E", bądź tylko pisze że dla amerykańskich samochodów. Wyczytałem ostatnio że niby "E" są regulowane(?!)... Z kolei na wikipedii:

http://en.wikipedia.org/wiki/Automotive_lamp_types

jest wpis że H13 stosowane jest tylko na rynku USA... i tu pytanie - co można z tym problemem uczynić? Zastosować może jakieś inne?
Hen1
Nowicjusz

Auto: Ford

03 Sty 2014, 14:57

Hen1 napisał(a):i tu pytanie - co można z tym problemem uczynić?

Jak masz reflektory i tylne lampy usa to tylko wymiana na europejskie może coś pomóc.Wymiana samych żarówek nic nie pomoże.
Praktycznie przy pierwszej kontroli drogowej mogą ci zabrać dowód rejestracyjny.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

03 Sty 2014, 22:41

Generalnie to nie wina żarówki, tylko reflektora. W USA reflektory są innne, w Europie inne. Musisz wymienić reflektor.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...