System Start-Stop Ford mondeo mk4

27 Kwi 2016, 17:55

Witam

Od poniedziałku jestem posiadaczem Forda mondeo mk4 wersja titanium z 2012 roku. Ma on system START-STOP i bez kluczykowe otwieranie i zamykanie samochodu. Zastanawiam się jak to jest z tym systemem START-STOP. Czy rzeczywiście jak to mówią jest to oszczędność, na pewno nie wielka ale jednak czy wręcz przeciwnie?? Bo wydaje mi się ze takie ciągłe gaszenie i odpalanie silnika to jednak zżera więcej paliwa. Nie ukrywam, że mi się ten system podoba tylko zastanawiam się jak to jest z tym systemem.

Heh przesiadłem się ze skody Octavii z 1998 roku, wiec tam to żadnego ciekawego wyposażenia nie było. :) Pozdrawiam
plosik1989
Początkujący

Prawo jazdy: 30 04 2009

27 Kwi 2016, 18:13

ca. Zwróć też uwagę na opóźnienia podczas rozpędzania samochodu od 0 do 20 km/h :)
Wprawdzie nie ma tam twojego auta, ale we wszystkich działa to mniej więcej tak samo.
Ja nigdy bym takiego auta nie kupił. Oszczędność przy takich autach jest wg mnie tylko teorią.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Kwi 2016, 18:26

W sumie to nie trzeba też z tego aż tak korzystać. Bo jeśli się nie puści sprzęgła to samochód nie zgaśnie. Gaśnie wtedy kiedy puści się sprzęgło i da na luz.
plosik1989
Początkujący

Prawo jazdy: 30 04 2009