Szukam samochodu do 7k

08 Sie 2018, 15:09

bobsonnnnnnnn napisał(a):Co do 307 z wyzej ponowie pytanie o te skrzynie. Czy to jest czesta usterka i skoro ktos zrobil to mniej powodow do zmartwien na przyszlosc?

zazwyczaj padały łożyska na różnicówce i naprawa jest po prostu nie opłacalna (łożysko około 200zł więc lepiej wychodzi kupić używaną skrzynię która kosztuje około 400zł).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Sie 2018, 15:29

mam takie pytanie odnosnie tych pezocikow. mianowicie planuje zadzwonic i ew umowic sie na obejrzenie auta. o co powinieniem pytac w przypadku tego modelu jeszcze przez telefon. wybaczcie za takie proste pytania ale w zasadzie nie mam nikogo w otoczeniu kto moglby mi doradzic, a bedzie to pierwszy samochod kupiony samodzielnie :)
bobsonnnnnnnn
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 11 1993
Auto: Nie mam - szukam

08 Sie 2018, 15:43

Nie rób takiego błędu bo zazwyczaj kończy się on fatalnie tzn trafisz na mine.. jak nie masz nikogo znajomego kto choć trochę się zna na autach to najlepiej podjedż do jakiegoś mechanika albo na stację diagnostyczną.

O co pytać:
- jak długo sprzedawca jeżdzi samochodem
- ilu było wcześniej właścicieli
- jaki jest stan techniczny i historia pojazdu (spytaj czy coś było lakierowane,zapytaj czy sprzedający zgadza się na wizytę w warsztacie lub serwisie samochodowym w celu sprawdzania podstawowych podzespołów pojazdu,czy były jakieś stłuczki/wypadki,jak dawno temu był wymieniany rozrząd i olej)
- co jest do zrobienia (na pewno nie wierz w tekst że nic bo w używanym aucie zawsze jest coś do zrobienia)
- no i w przypadku 307 spytaj o elektronikę czy były jakieś problemy bo początkowe roczniki miały z tym problem (zawodna instalacja elektrycznego wspomagania kierownicy przez co często dochodziło do samozapłonu pojazdu),kolejnym słabym punktem były notoryczne awarie modułu BSI sterującego całą elektroniką pokładową.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

08 Sie 2018, 15:47

Barol napisał(a):ilu było wcześniej właścicieli

Bez sensu. Jakby mnie ktoś o to teraz spytał to nie mam zielonego pojęcia.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

08 Sie 2018, 15:56

Czasami można zapytać,ja jak kupowałem Corse z ciekawości zapytałem i okazało się że ja będę trzecim natomiast jak kupowałem Cordobe już o to nie pytałem jakoś zapomniałem :wink:
Barol
Awatar użytkownika

09 Sie 2018, 08:03

Okey dzięki za wszystkie rady. Może uda się z tatą podjechać i zobaczyć co i jak :)
bobsonnnnnnnn
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co to jest Defensive Driving?
    Amerykanin Chris Imhoff z National Safety Council jako pierwszy sformułował reguły "Defensive Driving" (DD), czyli jazdy defensywnej. Pierwszy kurs DD zorganizowano w USA w 1964 roku. Od 50 lat w krajach anglosaskich oraz ...
    Dlaczego część kierowców nie używa kierunkowskazów?
    Dlaczego część kierowców nie używa lub nie zawsze używa kierunkowskazów? Przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych badania wykazały, że najczęściej podawane odpowiedzi to: "nie było na to czasu " (42%) i "z lenistwa ...

09 Sie 2018, 10:50

Witam też szukam podobnego auta i w podobnej cenie zastanawiam się nad Fordem Fiestą mk6 po lifcie czyli rocznik 2006 co o tym aucie myślicie ?
Kysy75
Nowicjusz

09 Sie 2018, 13:07

Kolega wcześniej polecał
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
bobsonnnnnnnn
Nowicjusz

09 Sie 2018, 13:58

Ten jest z przed liftu i 3 drzwiowy, a ja szukam 5 drzwiowego - Wrocław i okolice :)
Kysy75
Nowicjusz

09 Sie 2018, 16:22

Polift to nie ten budżet.
Barol
Awatar użytkownika

10 Sie 2018, 09:12

To może Kia Rio II ?
Kysy75
Nowicjusz

10 Sie 2018, 15:36

Może do poprawek coś znajdziesz ale bez 8-9k bym raczej nie podchodził.
Barol
Awatar użytkownika

12 Sie 2018, 13:48

Ogladalem te mazde z komisu i odpada. Peknieta przednia szyba przy kierowcy.

Wczoraj pojawilo sie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co myslicie?

Dzis planuje obczaic tego Peugoeta 307 co wyslaliscie wczesniej.

Ogolnie to Corsa C czy Peugoeta 206 tez by mogl brac o ile znajdzie sie cos w dobrym stanie. Tylko wolalbym cos czym mozna juz poczuc jakas moc a nie 1.2 60 km :P
bobsonnnnnnnn
Nowicjusz

12 Sie 2018, 13:59

bobsonnnnnnnn napisał(a):Wczoraj pojawilo sie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... e032de87d1

Co myslicie?

zajeżdża ulepem, przy karoserii nasi byli tam nie raz :mrgreen: aczkolwiek mechanicznie może być OK
piszą ze handlarze są be, ale jak prywatny ma ulepa to już jest OK, hipokryzja :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

12 Sie 2018, 17:19

Nie znam więc się nie wypowiem. Obejrzeć może. A i opinie zawsze warto spytać.
bobsonnnnnnnn
Nowicjusz