Toyota auris, pomoc przed zakupem

16 Maj 2013, 12:45

Witam

Znalazłem na stronie otomoto.pl ciekawą propozycję toyoty auris: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Jednak nie wszystko złoto co się świeci. Mianowicie auto nie posiada książki serwisowej, sprowadzone jest z Niemiec, sprzedający mówi że lewy błotnik jest w innym odcieniu więc przypuszcza że auto było puknięte i zrobione w Niemczech (co wydaje się mało prawdopodobne). Przebieg bardzo mały (tylko 9000km), dzięki numerowi VIN dotarłem do informacji, że w grudniu 2012 roku auto miało przebieg 8500 km informacja ta pochodzi z Systemu Ogłoszeń Internetowych w którym zgłoszono przebieg (na ile ta informacja może być wiarygodna, czy można samemu wprowadzać takie dane do ewidencji?)
Doradźcie co trzeba w takim aucie sprawdzić, czemu się dokładnie przyjrzeć, o co pytać, czy można jakoś zweryfikować to co mówi sprzedający?
PS: auto pochodzi z Drezna, jednak jak już wspominałem wykupiłem usługę sprawdzenia auta (strona autoDNA) za pomocą numeru VIN i dotarłem do archiwalnych zdjęć z końca 2012 roku na tablicach z Hanoveru.
Z góry wielkie dzięki za pomoc
szymon2520
Obserwowany

Auto: toyota

12 Maj 2014, 15:08

Miałam okazje jeździć Toyotką Auriską-hybrydą i moje doznania są super. Fajne jest to ze auto jest cichutkie, siedząc w nim np. na światłach nie wiem czy ono pracuje, mi się to podoba słyszę przynajmniej wiadomości w radio, w sam raz na miejskie ulice. Jeździłam również poza miastem i było fajnie. Autko się zbiera np. podczas dodawania gazu silnik elektryczny działa jakby turbosprężarka, która dodaje jakby wigoru jednostce benzynowej. Moim zdanie można znaleźć w takich auta troszkę spokoju i jakby to powiedzieć małego „pazura” .Czy ktoś ma podobne odczucia?
zauroczona
Nowicjusz

Auto: Toyota

12 Maj 2014, 20:51

Moja siostra napaliła się na kupno Toyoty Auris. Była na jeździe testowej i była pod wrażeniem, jak cichy to samochód.
rusty6
Nowicjusz

Auto: Toyota Yaris

14 Maj 2014, 13:09

Właśnie o to chodzi w hybrydach ze człowiek zostaje mile zaskoczony co do Auriski to chyba zrobię sobie mały prezent. W końcu uroku Aurisce dodaje to ze ma napęd hybrydowy, który sprzyja naszemu środowisku.
zauroczona
Nowicjusz

Auto: Toyota
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Co zrobić gdy zderzenie jest nieuniknione?
    Wśród wielu kierowców można spotkać się z opinią, że w przypadku sytuacji awaryjnej – uderzenia w potencjalną przeszkodę (drzewo czy inny samochód), należy uderzyć bokiem auta. Nic bardziej mylnego! ...