Toyota rav4 IV

18 Gru 2016, 12:25

Witam wszystkich.

Planuję kupno nowego samochodu w przyszłym roku i zastanawiam się nad wyborem między Rav4 oraz Skodą Kodiaq. Samochód będzie używany w zarówno w mieście jaki i w trasie oraz terenie (polowania).
Mam w związku z tym pate pytań o Rav4:
1) Czy hybryda ma w tym samochodzie sens i faktycznie wpływa na spalanie w mieście? Jeżeli ktoś posiada ten samochód to prosiłbym o opinnie.
2) Jak sprawuje się hybryda w trasie? Czy silnik faktycznie głośno chodzi? Obecny samochód (dacia duster) potrafi być głośny przy dużych prędkościach więc jeżeli samochód 3 razy droższy nie może zapewnić komfortu w tym temacie to mam powód do śmiechu.
Toyjoy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 07 2008
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Dacia dustet
Silnik: 1.6 16v 105km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

18 Gru 2016, 13:11

Hybryda pali mniej w mieście niż w trasie. Problemem są bardziej skrzynie CVT, które podnoszą hałas we wnętrzu utrzymując wysokie obroty. Nie ma tragedii ale zabiera dynamikę. Będzie cichszy od Dustera na pewno.
Kodiaq nowy model, więc się nie wypowiadam.

Osobiście nie kupiłbym żadnego z nich.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

18 Gru 2016, 16:25

Może coś wtrącę co do hybrydy rav4 którą ostatnio często podróżuje.
Uważam to auto jako super substytut diesla o mniejszej pojemności. Spalanie w mieście 6,5-8l pb. W trasie do około 130km/h około 8-9l przy 150km/h około 10l. Mój rekord to 12l-13l ale w de i pedał gazu w podłodze.
Co do wyciszenia jest bardzo dobrze z jednym małym ale to podczas mocnego przyśpieszania słychać silnik spalinowy. Nie wiem czemu bo jeździłem lexem hybrydą i jest jednostajna cisza.
Osiągi są wystarczające w 100%.
Jeżeli autor tematu ma możliwość skorzystania ze zniżek na zakup rav4 to uważam to za bardzo pozytywny wybór ale za określoną cenę :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe