Trasa off road Szczecin - podlasie

30 Maj 2020, 01:31

Witam

W związku z wirusem zmierzam zabrać rodzinę w wakacje (2+2+pies 70kg) naszym zwykłym cywilnym nie motanym grand Cherokee 3.0D(2018) na sprężynach z opnami bf goodrich at na samotną wycieczkę off road szczecin - podlasie. Czy jest mi ktoś w stanie pomoc z przygotowaniem trasy? Lub chociaż podpowiedzieć jak to zrobić? Jest sporo na necie tras lecz jak to połączyć w jedna trasę? Zależy mi na biwakowaniu/spaniu w dziczy, pokazaniu dzieciakom życia bez neta, wyciszeniu - chyba łapiecie klimat?
Jestem totalnym amatorem z jedynym doświadczeniem z gry spintires i snow tires i filmów "terenwizji":)
Jeśli chce ktoś dołączyć to zapraszam gorąco:)
Pozdrawiam Maciek
maciekszn
Obserwowany

01 Cze 2020, 15:10

Tak na sam początek, to jedna rada - na takie wycieczki nie jeździ się samemu, tzn. jednym autem. Minimum dwa auta. Dlaczego? W razie jak ugrzęźniesz, ma cię kto wyciągnąć. W razie jak zepsuje ci się samochód, ma cię kto wyholować na drogę. W razie gdyby cokolwiek się coś stało, zawsze masz kogoś do pomocy - czy to sytuacja awaryjna czy zdrowotna. Tym bardziej, że jak sam napisałeś, jesteś amatorem, a auto masz nie motane. To tak na marginesie.
Co do samej trasy - nie znam tamtych rejonów niestety, ale napewno lepiej będzie, jak zaprzyjźnisz się z jakimś lokalnym klubem off road. Ludziska w takich klubach wiedzą, gdzie można pojechać w jaką trasę. Być możesz znajdziesz też jakichś towarzyszy. Do tego wiele takich klubów współpracuje z różnymi instytucjami ( urzędami miast, leśnictwami itp ) i często dostają zgody na jeżdżenie trasami, którymi normalnie nie wolno jechać. Wydaje mi się, że będziesz zadowolony.
Ale samemu lepiej odpuść.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Cze 2020, 20:48

Wydaje mi się, że kolega nie szuka ciężkiego ofrołdu, tylko błotniste dróżki i wertepy. Jedzie SUVem na AT dla frajdy. Jedzie przez Polskę, a nie wyprawa zagraniczna, pomoc zawsze znajdzie, tak mi się widzi, że odrobiną ryzyka, że gdzieś utknie i będzie szedł po "traktor" doda troszkę przygody.
Sam dołączam się do pytania tego kolegi bo sam bym się przejechał na wyprawę po Polsce, tylko z rołdbukami krucho.
ziental
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...