Trudno dostępne nagrzewnice do nowych modeli pojazdów

06 Gru 2016, 11:13

Witam!
Chciałem poruszyć temat nagrzewnic w nowych modelach samochodów.
Bardzo często kiedy temperatura spada, zaczynamy używać ogrzewania w swoim samochodzie. W modelach po 2010 roku, kiedy płyn chłodniczy nie był nigdy wymieniany, okazuje się, że nie ma ciepłego powietrza z nawiewu. Przyczyną może być zatkana nagrzewnica przez zważony płyn chłodniczy.
Często rury dochodzące do nagrzewnicy są gorące, a sama nagrzewnica już zimna.
Kiedy już podejmiemy się wymiany nagrzewnicy na nową, okazuje się że (przy nowych modelach samochodów) nagrzewnica jest dostępna jedynie z całą konsoletą i tylko w serwisie za horendalne kwoty.
Sam miałem z tym problem. Są firmy które zajmują się dobieraniem nagrzewnic pod wymiar i przeróbką za tanie pieniądze. Lub w drugim przypadku, otwierają nagrzewnicę i czyszczą ją dla uzyskania przepływu.

Są również sytuacje w których nagrzewnica jest ok, a uszkodzone są klapki sterujące nawiewami!
Najważniejsza jest dobra diagnoza problemu!
Mam nadzieję, że komuś pomogłem i będzie miał ciepło w swoim aucie dzięki temu!
einsenhiem
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 10 2001
Auto: Volvo

19 Gru 2016, 14:30

einsenhiem napisał(a):Przyczyną może być zatkana nagrzewnica przez zważony płyn chłodniczy.
Wystarczy ją wymontować, przepłukać i po problemie (są specjalne płyny do płukania, a ja nie to zawsze można oddać do jakiegoś serwisu który zajmuje się takimi rzeczami). Myślę, że w samochodach o których piszesz (około sześcioletnich) nie powinno być innych problemów typu korozja lub wycieki z samej nagrzewnicy. Swoją drogą warto wymieniać płyn chłodniczy co około trzy lata.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

25 Gru 2016, 23:49

A co autor ma na myśli pisząc, że płyn chłodzący się zważył?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Sty 2017, 11:32

No wlasnie,takie zwazenie sie plynu nie jest prawdopodobne a samo zapchanie sie nagrzewnicy malo prawdopodobne.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Z tymi samochodami właściciele nie chcą się rozstawać
    Wygląda na to, że właściciele aut Toyoty to ludzie najbardziej lojalni. Przynajmniej wobec swoich samochodów. Portal iSeeCars.com, badający amerykański rynek samochodowy, opublikował listę 15 aut najczęściej posiadanych ...