Opel Vectra B - dmuchawa ciągle na full

18 Gru 2016, 01:07

Witam!

Od jakiegoś czasu wariuje mi nawiew, tzn. raz działa dobrze, czyli na wszystkich biegach. Innym znów razem dmuchawa jest cały czas załączona na full, obojętne jest pokrętło, można kręcić, regulować, ustawiać i nic :/ Czasem jest tak, że załapie np. bieg 1, ułamek sekundy będzie dobrze, ale zaraz wskoczy na pełne obroty. Czy ktoś z Panów może ma jakikolwiek pomysł z czym może to być związane? Szukałem po forach (różnych, nie tylko Vectrowych), ale takiego problemu nie udało mi się znaleźć. Może to być sterownik? Rezystor?

O samochodzie: Vectra B - 1998r. - 1.6 16v - przebieg 175tys. km (jako auto), przy 100tys. wymieniony całkowicie silnik, bo poprzednia właścicielka nie dbała zbytnio o takie pierdoły jak np. kontrola poziomu oleju :) Tutaj zaczyna się cyrk, ponieważ auto fabrycznie ma wszystko przystosowane do klimatyzacji (łącznie w guzikiem "śnieżynki" na desce), ale samej klimy nie ma. Podejrzewam, że zniknęła w warsztacie, kiedy montowany był nowy silnik. Dlatego mowa jest tylko i wyłącznie o samej dmuchawie, bez klimatyzacji.

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wszelakie porady.
miishq
Nowicjusz

Auto: VW Transit

19 Gru 2016, 14:24

miishq napisał(a):Czasem jest tak, że załapie np. bieg 1, ułamek sekundy będzie dobrze, ale zaraz wskoczy na pełne obroty.
Z twojego opisu wynika, że masz manualne ustawienie nadmuchu za pomocą pokrętła (czyli manualnie). W moim przekonaniu za taką sytuację może być odpowiedzialny rezystor nawiewu, tu masz na allegro [link do oferty na Allegro wygasł] koszt nie wielki więc od niego bym zaczął.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999