Ubywający płyn chłodniczy, brak wycieków

10 Wrz 2023, 12:53

Witam wszystkich. Borykam się od dłuższego czasu z problemem znikającego płynu chłodniczego (a3 2.0 tdi BKD). Po zalaniu zbiornika wyrównawczego na maksa i po przejechaniu okolo 300km poziom spada do minimum. Sprawdziłem UPG i nie znalazłem nic co mogłoby wskazywać na dostawanie się płynu przez uszczelkę. Co do wycieków - obejrzałem gumowe przewody, pompę wody (z zewnątrz), wszędzie w silniku jest sucho jak i pod autem. Z tego co słyszałem nieszczelna nagrzewnica może sobie lać do środka ale takiego zjawiska również nie zauważyłem. Płyn ucieka najprawdopodobniej podczas jazdy gdy z powodu temperatury nieszczelność się rozszerza i płyn odparowywuje Do sprawdzenia chyba pozostał mi cały radiator i tutaj pytanie: Czy jest szansa zweryfikowania wycieku bez demontażu, i ewentualnie co mógłbym jeszcze dodatkowo sprawdzić. Może miał ktoś podobny problem? Z góry dziękuje za wszystkie rady :ok:
xkarolx
Nowicjusz

• 10 Wrz 2023, 13:02

Tam masz chłodniczkę EGR która często potrafi przepuszczać płyn chłodniczy i warto to też sprawdzić.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Wrz 2023, 13:40

Zapomniałem wspomnieć. Chłodniczka EGR jest wyciągnięta
    xkarolx
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
      Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...