Uszkodzona rura kolektora wydechowego

09 Sty 2010, 17:46

Witam.Posiadam autko Fiat Brava 1,2 16V.Mam lekko uszkodzoną złączke rury od kolektora wydechowego,jest w niej mała nieduża dziurka,dłubałem tam palcem ale cięzko wyczuć napewno jest lekko poszarpana w miejscu uszkodzenia Przedstawiam na wszelki wypadek fotkę znalezioną w necie [link do oferty na Allegro wygasł] .Rozmawiałem z kolegą który się zna troche na mechanice powiedział że jeżeli to nie jest duze uszkodzenie to nic sie nie stanie jak zrobie te kilkanascie km.Jakie jest wasze zdanie na ten temat.Moje pytanie brzmi czy uda się ją jakąś załatać,czy trzeba wymieniać cały element ten z tego linku,oraz czy mogę z taką usterkę poruszać się jakiś czas gdyż nie mam czasu udać się do mechanika???? Z góry dzięki za odpowiedź dla fachowców:) Pozdrawiam
tomex_85
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • 09 Sty 2010, 17:55

Nic sie nie stanie jak troche pojeździsz z ta dziurką - jesli wydech nie robi zbyt dużego hałasu i nie czuć spalin w kabinie to ok. Tylko w razie przeglądu technicznego proponuje wymiane.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

09 Sty 2010, 17:58

kolego z tym możesz jeżdzić , ale jest klej do tłumików tzw.cement , ja tym już robiłem super trzyma !
    WITEK
    witek089
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: PODKARPACIE

09 Sty 2010, 18:54

witek089 napisał(a):kolego z tym możesz jeżdzić , ale jest klej do tłumików tzw.cement , ja tym już robiłem super trzyma !

tzn ten element nie wiem czy da sie zalepic tym "cementem" ale wszystko mozliwe bo zauwaz na fotce to nie jest blacha tylko taki jakby elestyczny fragment.co TY na to?
    tomex_85
    Nowicjusz

09 Sty 2010, 19:04

łącznik elastyczny wydechu jak masz dziure to za chwile nie będzie go w ogóle :wink: i będą 2 części układu wydechowego, każdy mechanik lub firma zajmująca się układami wydechowymi ci to wymieni, w zależności od modelu samochodu są nabijane bądź spawane więc trudno to zrobić dobrze samemu (da się ale nie jest to takie proste jak się wydaje) koszt nie jest zabijający ale przy okazji sprawdzą w jakim stanie jest 2rurka i czy też nei potrzebuje wymiany, niestety e części szybko ulegają przerdzewieniu ze względu na częse rozgrzewanie i schładzanie

aaa tak za pamięci sprawdź poduszki pod silnikiem urwanie tego elementu często wskazje na zurzycie tychże i większe wibracje :wink:
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

09 Sty 2010, 19:44

pocieszny napisał(a):łącznik elastyczny wydechu jak masz dziure to za chwile nie będzie go w ogóle :wink: i będą 2 części układu wydechowego, każdy mechanik lub firma zajmująca się układami wydechowymi ci to wymieni, w zależności od modelu samochodu są nabijane bądź spawane więc trudno to zrobić dobrze samemu (da się ale nie jest to takie proste jak się wydaje) koszt nie jest zabijający ale przy okazji sprawdzą w jakim stanie jest 2rurka i czy też nei potrzebuje wymiany, niestety e części szybko ulegają przerdzewieniu ze względu na częse rozgrzewanie i schładzanie

aaa tak za pamięci sprawdź poduszki pod silnikiem urwanie tego elementu często wskazje na zurzycie tychże i większe wibracje :wink:

aż tak źle to może nie będzie jak zrobie te kilkanascie km??nie bedzie z tego powodu innych konsekwencji np spalanie czy cokolwiek innego???
    tomex_85
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

30 lat Toyoty Camry w Polsce
      Historia Toyoty Camry w Polsce rozpoczęła się 1987 roku. Przez wiele lat był to flagowy model osobowy w gamie marki, który u progu nowego stulecia został wyparty przez Lexusa. Niewykluczone jednak, że wkrótce ...

09 Sty 2010, 22:35

tomex_85 napisał(a):aż tak źle to może nie będzie jak zrobie te kilkanascie km??nie bedzie z tego powodu innych konsekwencji np spalanie czy cokolwiek innego???
    bez problemu zrobisz nawet kilkaset km :wink: ale to co napisałem weź sobie na poważnie bo sprawdzenie czy poduszki są ok to 10 minut wymiana to prosta sprawa i nie droga, a wymiana wielu części spowodowana wybiciem tych poduszek to dość duży koszt ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

09 Sty 2010, 22:56

pocieszny napisał(a):
    tomex_85 napisał(a):aż tak źle to może nie będzie jak zrobie te kilkanascie km??nie bedzie z tego powodu innych konsekwencji np spalanie czy cokolwiek innego???
    bez problemu zrobisz nawet kilkaset km :wink: ale to co napisałem weź sobie na poważnie bo sprawdzenie czy poduszki są ok to 10 minut wymiana to prosta sprawa i nie droga, a wymiana wielu części spowodowana wybiciem tych poduszek to dość duży koszt ;)

tzn powiem żeby sprawdzili i poduszki ale tak wogóle ten łącznik to ja wiem od czego pękł,ślisko jest teraz to wiadomo droga hamowania się wydłuża a coś mi się pojawiło na drodze i wolałem wybrać "to"niż rów.juz nie piszę na co najechałem bo będzie więcej śmiechu :razz:
    pozdro stary i dzięki za odpowiedz zrobie kilkanascie km i potem sie wybiore do mechaniora
    tomex_85
    Nowicjusz

09 Sty 2010, 23:04

dawaj ;) przynejmniej bedzie się z czego pośmiać :mrgreen: :cool:
    każdy czasem ma jakieś przebłyski "geniuszu" na drodze :mrgreen:
    ładnych kilka latek temu mi się przez przypadek (bardziej z nieuwagi i rozmawiania z dziewczyną) wyjechać na maskę Hondy Civik jadącej pod prąd :oops: :oops: :mrgreen: patrol się na wysokości przedniej szyby zatrzymał a Pan z Hondy to chyba do końca życia 5 razy sprawdza czy pod prąd na skrzyżowaniu nie wjeżdża
    pocieszny
    Forumowicz VIP

09 Sty 2010, 23:14

no ok niech będzie heh u Ciebie to auto a u mnie na wiejskiej drodze się pojawił ............... garnek i przez nieuwagę najechałem na niego :oops: ale wolę to niż rów :razz:
    tomex_85
    Nowicjusz