Usztywnienie zawieszenia

16 Maj 2017, 16:53

Mam paska b5 z standardowym zawieszeniem chciałbym usztywnić zawias bo jest dal mnie za miękki czy zmiana sprężyn coś da ewentualnie amortyzatorów, bo tak mi właśnie doradzali ale w innym dziale mi kolega odp że tylko gwint pomoże co wydało mi się dziwne.
Słyszałem wiele razy jak wymieniali amorki + sprężyny na twardsze i było dużo lepiej jeśli chodzi o sztywność i trzymanie w zakrętach a swoją drogą czy sprężyna twardsza oznacza , że jest krótsza czy może krótka to sportowa ale są też twardsze.
MATRIX266
Początkujący

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 17 02 1987
Auto: VW

20 Maj 2017, 23:41

MATRIX266 napisał(a):Mam paska b5 z standardowym zawieszeniem chciałbym usztywnić zawias bo jest dal mnie za miękki czy zmiana sprężyn coś da ewentualnie amortyzatorów, bo tak mi właśnie doradzali ale w innym dziale mi kolega odp że tylko gwint pomoże co wydało mi się dziwne.
Słyszałem wiele razy jak wymieniali amorki + sprężyny na twardsze i było dużo lepiej jeśli chodzi o sztywność i trzymanie w zakrętach a swoją drogą czy sprężyna twardsza oznacza , że jest krótsza czy może krótka to sportowa ale są też twardsze

Nie wiem do czego używasz auta ale zakładam że do zwykłej jazdy i chcesz szybciej wejść w zakręt tak więc na początek możesz kupić krótsze sprężyny i twardsze, do tego pomyśl o oponach z niższym profilem. Co do gwintu to ok.ale jest już to droższa zabawa i trzeba odpowiednio dobrać to co Ci odpowiada.

No i ... amory i ich twardość to jedno a sprężyny długość i ich twardość to drugie... Ogólnie zabawa w zawias jest bardzo droga i nic nie ma wspólnego z ogólnymi cenami z allegro bo zazwyczaj są to syfy które tylko z wyglądu przypominają zawieszenie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

22 Maj 2017, 17:47

Ale same opony coś dadzą np 16 niski profil kolega mi pisał , że on nie czuł różnicy a na forach czytałem że powinna być więc nie wiem.
MATRIX266
Początkujący

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 17 02 1987
Auto: VW

23 Maj 2017, 21:31

MATRIX266 napisał(a):Ale same opony coś dadzą np 16 niski profil kolega mi pisał , że on nie czuł różnicy a na forach czytałem że powinna być więc nie wiem.

Opony są jednym z elementów usztywnienia jazdy auta i na 100% odczuwalne tylko że na serii zawiasie w mniejszym stopniu już nie wspominając o luzach które mogą zabić wrażenia. Do tego jest jeszcze kwestia rodzaju opony bo są takie które mają twarde ścianki boczne a są takie które mają miękkie.
Ogólnie temat rzeka który bym odpuścił w zwykłym tapczanowcu.
Ewentualnie tak jak wspominałem wcześniej kup zwykłe springi trochę twardsze i krótsze coś poczują Twoje 4ery litery i wizual zmienisz :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Toyota Yaris GRMN
    Był marzec 2017 roku. Toyota Yaris WRC zdążyła już pokazać, na co ją stać, wygrywając Rajd Szwecji i docierając do mety jako druga w Rajdzie Monte Carlo. Wtedy na Salon Samochodowy w Genewie wjechał Yaris GRMN. Rasowy hot ...