Używane tarcze hamulcowe do samochodu

08 Lip 2017, 15:51

Zastanawiam się nad kupnem używanych tarcz do samochodu, grubość nowych to 22mm, dopuszczalne 19mm, te używane mają 21mm i są proste (gwarancja). Cena w porównaniu do najtańszych zamienników - 3 razy taniej, warto?
TrueFaith
Nowicjusz

08 Lip 2017, 16:06

Nie warto. Co z tego że gwarancja rozruchowa? A jak okaże się że są krzywe to Ci powiedzą że w kałuże wjechales i u Ciebie się wygieły, i co do sądu pójdziesz??? O kant .... Mozna pobić te ich gwarancję rozruchowe. Jakiej firmy te tarcze w ogóle???
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Lip 2017, 02:43

A toczenie tych tarcz co mam? mają jeszcze grubość tylko nie zmieniałem klocków i chyba szorowało metalem wiec porobiły się takie porysowania troszkę głębokie
TrueFaith
Nowicjusz

09 Lip 2017, 10:25

To już lepsze rozwiązanie przynajmniej będziesz wiedział że masz proste
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Lip 2017, 14:51

TrueFaith napisał(a):nie zmieniałem klocków i chyba szorowało metalem wiec porobiły się takie porysowania troszkę głębokie

Hamulce to podstawa, a klocki i tarcze to jedne z tańszych elementów auta. Jeśli nie stać Cię na jego utrzymanie na bezpiecznym poziomie, to chyba lepiej korzystać z komunikacji zbiorowej. :/
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

10 Lip 2017, 10:35

TrueFaith napisał(a):Cena w porównaniu do najtańszych zamienników - 3 razy taniej, warto?
Nie warto. Używane tracze mogą mieć np. mikro pęknięcia których nie sprawdzisz gołym okiem, a to z kolei może spowodować jej rozerwanie przy większych prędkościach. Nie wiesz też jakiej firmy są te tarcze. Nie napisałeś też jaki to jest samochód.

TrueFaith napisał(a):A toczenie tych tarcz co mam? mają jeszcze grubość tylko nie zmieniałem klocków i chyba szorowało metalem wiec porobiły się takie porysowania troszkę głębokie
Jeżeli te zagłębienia są w miejscu styku okładziny klocka z tarczą to po przetoczeniu prawdopodobnie grubość tych tarcz nie zmieści się w normie którą przewidział producent.

Jeżeli już ingerujesz w układ hamulcowy który bezpośrednio wpływa na bezpieczeństwo to nie zakładaj używanych części.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Czy płukanki do silnika rzeczywiście pomagają?
    Temat płukanek do silnika to powód do niekończące się dyskusji. Niektórzy uważają, że użycie płukanki nie tylko nie pomaga, ale może nawet zaszkodzić silnikowi. Inni są fanami płukanek i stosują je jako środek ...

10 Lip 2017, 20:22

Tak jak koledzy - NIGDY nie zakłada się używanych części do układu hamulcowego. Podstawowa zasada.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Lip 2017, 02:51

Chyba kupie tani zamiennik, zawsze lepiej niz jakis pokrzywiony zlom skoro tak mówicie. Teraz z tylu hamulce strasznie mi szurają, klocki się calkowicie zuzyly i metal tarl o metal. Czy to mozliwe ze szura podczas normalnej jazdy bez uzycia hamulca? Czy to są np. zablokowane tloczki?
TrueFaith
Nowicjusz

15 Lip 2017, 19:31

TrueFaith napisał(a):Chyba kupie tani zamiennik, zawsze lepiej niz jakis pokrzywiony zlom skoro tak mówicie.

Oby to był dobry zamiennik....
TrueFaith napisał(a):Teraz z tylu hamulce strasznie mi szurają, klocki się calkowicie zuzyly i metal tarl o metal. Czy to mozliwe ze szura podczas normalnej jazdy bez uzycia hamulca?

Oczywiście - klocki są na tyle cienkie, że są p[oprostu luźne i opierają się o tarczę podczas jazdy i stąd szuranie. Mało tego - jest to skrajnie niebezpieczne - podczas jazdy klocek może ci wpaść między tarczę a prowadnicę i zablokować koło. A co się stanie jak jedziesz nawet 50 km/h i niespodziewanie zablokuje ci się jedno koło, to pisać nie muszę. A jak dołożę mokrą nawierzchnię, to ciarki mi po plerach przechodzą....
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

18 Lip 2017, 23:24

nie zaklada sie uzywanych ale najtanszy zamiennik moze byc w gorszym stanie po 3 miesiacach jak te uzywki teraz, pierdzielenie o miropeknieciach a ma rowy ktore widac gołym okiem obecnie i jeździ
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km

26 Lip 2017, 12:43

fate napisał(a):nie zaklada sie uzywanych ale najtanszy zamiennik moze byc w gorszym stanie po 3 miesiacach jak te uzywki tera
Nie wiesz czy używka to nie taki właśnie zamiennik, poza tym używane tarcze mogły być gdzieś rzucone bo nie wiesz jak są przechowywane i jak się sprzedający z nimi obchodzi.

fate napisał(a):pierdzielenie o miropeknieciach a ma rowy ktore widac gołym okiem obecnie i jeździ
Możesz jeździć i na tarczy która będzie cienka jak tektura pytanie jak się na tym hamuje. Gorszy zamiennik nowy zawsze będzie lepszy w tym przypadku od używanej tarczy.

PS. Stosuj się do zasad pisowni przypomnienie jest nad oknem w którym wpisujesz odpowiedź "pamiętaj o polskich znakach, zdania zaczynaj wielką literą, dbaj o styl swojej wypowiedzi, nie popełniaj błędów, nie zaniżaj poziomu naszego forum"
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

27 Lip 2017, 18:55

Może być.. oczywiście nie zalecam używanych hamulców i nigdy takich pomysłów nawet nie miałem ale tonący brzytwy się chwyta
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km

19 Wrz 2017, 14:20

W sumie dobrze napisane.. Jaki jest sens oszczędzać na tak podstawowym elemencie jak tarcze hamulcowe? Wszystko m apotem swój przekład na bezpieczeństwo podczas jazdy, więc na Twoim miejscu zainwestowałbym w nowe tarcze, w sklepach online znajdziesz tańsze części znanych i markowych producentów.
MdmParts
Nowicjusz

Auto: Opel Vectra
Silnik: 1.8
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2004