Vw Fox-kontrolka silnika, szarpanie, brak mocy

22 Lis 2015, 01:54

Witam.
W poniedziałek zakupiłem nowe auto Vw Fox. Cena dość okazyjna lecz autko powypadkowe. Sprzedawca zapewniam mnie, że nim jeździł po poprawkach blacharskich i samochód jest wolny od wad. Jednak wprowadził mnie w błąd... Juz w dniu zakupu pojawiły się problemy, wyskoczyła kontrolka silnika. Wiec bez zastanowienia do mechanika. Badanie wykazało dwa błędy, awaria czujnika walku i zbyt mala wydajność katalizatora. Następnego dnia wymieniliśmy czujnik, było dobrze ale tylko przez 50 km. Znów ta sama kontrolka. Autko wtedy co któreś odpalenie traciło na mocy, rozpędzało się powoli. Więc po raz drugi wymieniliśmy czujnik lecz znów to samo. Ale teraz każde odpalenie to brak mocy a w dodatku czuć lekkie szarpania ... Nie mam już na nie siły... Mechanicy w okolicy mogą sprawdzić autko dopiero koło wtorku. Ja nie mogę nim jeździć i tylko się denerwuję, że kupiłem gowno nic nie warte... Jaka może być przyczyna takiego zachowania? Czy mogę to traktować jako wadę ukrytą (dodam że mechanik powiedział iż te wady prawdopodobnie istniały wczesniej)?
Pomóżcie proszę...
Z góry dziękuję
Urbanus1
Nowicjusz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Vw Fox/ Seat Ibiza

22 Lis 2015, 14:50

Zdecydowanie to wada ukryta. Żeby to jednoznacznie ustalić,to musisz zaliczyć diagnostykę w serwisie . jak tam dostaniesz papier z opisem usterki ,to będzie wiadomo czy miała ona charakter stały. Teraz już powinieneś powiadomić sprzedającego o wadzie. Najlepiej wysłać meila (będzie data) lub tradycyjny list polecony. Im później tym gorzej.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

22 Lis 2015, 22:47

Sprzedawcę już poinformowałem ale telefonicznie. Wypierał się wad, twierdząc że auto było sprawne. Nie ma zamiaru nic z tym robić ze względu na to, iż on twierdzi, że to moja wina oraz że auto było tanie...
Urbanus1
Nowicjusz

23 Lis 2015, 12:51

To że było tanie nie oznacza że ma być z wadą. Postrasz klienta ekspertyzą rzeczoznawcy z Polskiego Związku Motorowego. Taką ekspertyzę uznaje sąd.
Jak chcesz to możesz sobie zadzwonić do naszych rzeczoznawcą PZM w Poznaniu i pogadać. Tu masz telefon 61 853 74 49. Podpowiedzą ci co najlepiej dalej zrobić.
artur73
Awatar użytkownika

23 Lis 2015, 13:05

Dzięki za informacje. Jeszcze się wstrzymam, mechanik dopiero jutro oceni dokładny stan auta i oszacuje naprawę, jeżeli będzie dość duży wydatek to wtedy będę starał się o zwrot auta, jeżeli wyniesie 100-300 zl to go naprawię bo na prawdę autkiem świetnie się jeździ.
Urbanus1
Nowicjusz

23 Lis 2015, 19:42

To pochwal się po oględzinach co dalej. Warto rozważyć partycypację sprzedającego w naprawie wad. To jest realniejsze wyjście ,niż zwrot.
artur73
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Porsche 918 Spyder hybrid - 2,6 sek., 887 KM
    Niemcy postanowili zaproponować światu jeden z najmocniejszych układów hybrydowych. W przypadku zaprezentowanego w 2010 roku na Salonie Samochodowym w Genewie i wprowadzonego do sprzedaży w 2013 roku modelu 918 Spyder, ...

23 Lis 2015, 20:14

Tez dobry pomysł. Mam tylko wielką nadzieję, że innych wad już nie ma...
Urbanus1
Nowicjusz

26 Lis 2015, 12:38

Po oględzinach wynika, że zepsuty jest katalizator. Pociągnęliśmy do odpowiedzialności sprzedawcę, chodź było to trudne. Wypierał się do wczoraj, aż w końcu, poinformowaliśmy go, że zgłaszamy sprawę do sądu i powołujemy rzeczoznawcę. Innej opcji nie mięliśmy, gdyż po dobroci nie chciał. Ale zmiękł i przyznał się. Teraz czekamy na pieniążki i zaczynamy naprawę.
Mam nadzieję, że sprawa na tym się zakończy.
Pozdrawiam :)
Urbanus1
Nowicjusz

26 Lis 2015, 14:57

No i fajnie. Człowiek uczy się całe życie czasem ...na własnych błędach. Ale co nas nie zabije ,to nas wzmocni!! :)
artur73
Awatar użytkownika