REKLAMA
Witam!
Od kilku miesięcy nie mogę "rozgryźć" problemu odnośnie przekłamującego wskaźnika poziomu paliwa w VW Golfie mk3 Variancie. Po zalaniu do pełna, wskazówka oczywiście pokazuje pełno. Ale, gdy wskaźnik wskazuje już tylko połowę zbiornika, czyli ok. 27-28 litrów i zbiornik jest tankowany do pełna, to dystrybutor pokazuje, że wlane zostało ponad 40 litrów. Czyli ok. 40-45. Zbiornik ma pojemność ok. 55-56 litrów. Połowa z tego to załóżmy 28. A ćwiartka to oczywiście ok.14. Ale skoro powinno zostać wlane ok. 28-30 litrów, to to nie są 42 litry.
Dostałem się do zbiornika paliwa, odkręciłem pompę, sprawdziłem wszystko, ustawiłem ZGODNIE Z FABRYCZNIE OZNACZONYMI STRZAŁKAMI. Zrobiłem tak 2-krotnie. Mimo to nie można polegać na tym, co pokazuje wskaźnik, trzeba jeździć na "wyczucie". Pompa pracuje bez zarzutu, pływak i pręt na którym się trzyma nie trą o nic w zbiorniku, przewody elektryczne dochodzące do pompy są w dobrym stanie, nie są pourywane, polutowane, są jakie być powinny, prawidłowo podłączone.
Czy ktoś ma pomysł, co szwankuje? Jakiś przewód w progach nawala, jakaś złączka nie styka?
Pozdrawiam!