VW Golf III - brak hamulców

23 Mar 2013, 15:00

Witam,
miałem dziś nieprzyjemną niespodziankę podczas hamowania. Otóż zatrzymałem się na środku krzyżówki po tym gdy moje auto odmówiło posłuszeństwa. Na szczęście nikt nie przejeżdżał wtedy przez skrzyżowanie. Co może być przyczyną? Dodam że pedał zapadł się do ziemi i zapaliła kontrolka od hamulców?
karlo92
Nowicjusz

Auto: Bentley Continental GT
Silnik: VW Golf 3

23 Mar 2013, 15:09

Na sam początek odpowietrzamy hamulce.Myślę że przyczyną może być płyn, kiedy ostatnio był wymieniany ? Wystarczy strzykawka, potem wlewamy nowy. Należało by też zdjąć koło i zobaczyć co tam na sworzniu sie dzieje.
Zaniedbanie.
CośTamWiem
Początkujący

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Zipp Vapor >50
Silnik: coś koło 0,3 2KM :)
Paliwo: Benzyna
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Mar 2013, 15:30

CośTamWiem napisał(a):Na sam początek odpowietrzamy hamulce

Może jednak ustalmy na wstępie dlaczego zapadł się pedał hamulca . Myślę że być może powstała duża nieszczelność w układzie hamulcowym np. pękła rurka bo była mocno skorodowana. Co konkretnie , trzeba ustalić na warsztacie , naprawić , przy okazji zrobić gruntowny przegląd tego tak bardzo ważnego układu. W następstwie oględzin może być konieczny remont. Na końcu wymienić płyn i odpowietrzyć.......
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

23 Mar 2013, 16:15

Dokładnie,jak pedał wpada w podłogę to prawdopodobnie jest gdzieś wyciek płynu.problemem może być także serwo.

Zacznij od sprawdzenia płynu, potem po kolei wszystkie przewody przy kołach,także od pompy.
seba002
Początkujący

Prawo jazdy: 07 01 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Alfa Romeo 147
Silnik: TS 1.6 105KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2003

23 Mar 2013, 20:46

bonifacy napisał(a):Myślę że być może powstała duża nieszczelność w układzie hamulcowym np. pękła rurka bo była mocno skorodowana.
Myślę ze jest to głowna przyczyna tego iz pedal h-ca padl na podłogę...
CośTamWiem napisał(a):Należało by też zdjąć koło i zobaczyć co tam na sworzniu sie dzieje.
:shock: :shock: :shock: Moze i tam coś wiesz ale zastanów sie,pomysl a pózniej pisz ..na temat ....Mozesz mi wyjasnic co do tego zdarzenia ma sworzeń...Oczywiscie jaki to sworzen wg.Ciebie... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

16 Maj 2013, 16:33

Witam Podpowiem Ci koloego , ze ostatnio mialem podobno sytuacje i problemem byly zwykłe reperaturki w pompie hamulcowej godzina roboty i koszt okolo 15 zł Pozdrawiam :D
Nobody07
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 06 1992
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Audi A3
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1999

16 Maj 2013, 22:57

bonifacy napisał(a):Może jednak ustalmy na wstępie dlaczego zapadł się pedał hamulca . Myślę że być może powstała duża nieszczelność w układzie hamulcowym np. pękła rurka bo była mocno skorodowana. Co konkretnie , trzeba ustalić na warsztacie , naprawić , przy okazji zrobić gruntowny przegląd tego tak bardzo ważnego układu. W następstwie oględzin może być konieczny remont. Na końcu wymienić płyn i odpowietrzyć.......

Zgadzam się w 100%. Eweeeentuaaaaaalnie jeśli było coś grzebane przy heblach ostatnio i to nie stało by się tak bardzo nagle mogą być po prostu mocno zapowietrzone. Ale to byś wyczuł na 90% wcześniej. Chyba że akurat wyjeżdżałeś z warsztatu po wymianie klocków i tarcz ;).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993