Problem z hamulcem bębnowym - Brava

15 Maj 2013, 21:31

Witam,
mam problem z układem hamulcowym bębnowym.
Po zdjęciu bębna i wymontowaniu szczęk - miałem ten niefart, że okazało się iż nabyłem przez nieuwagę sprzedającego i moją złe szczęki (dostałem większe do diesla).
Więc chciałem na ten czas wmontować stare.
Co się okazało - szczęki się rozeszły i nie mogę wmontować bębna.
Kilka dobrych chwil i udało się wpasować bęben. Jednak teraz szczęki nie ułożyły się jak wcześniej i czuję, że koło cały czas hamuje.
Więc co by było gdybym dał nowe szczęki z większymi okładzinami?

Idę wymienić szczęki i przy okazji mogę kupić nowe części.
Co w tym przypadku należy wymienić ?
Sam nie wiem czego to jest wina...
Mercury
Nowicjusz

Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna + LPG

15 Maj 2013, 22:07

Mercury napisał(a):Więc co by było gdybym dał nowe szczęki z większymi okładzinami?
Nie miałem jeszcze okazji poznać tej konstrukcji jaka jest w Twoim samochodzie , ale nie będzie błędem z mojej strony stwierdzenie że należy wycofać samoregulację szczęk do punktu wyjściowego . Zwłaszcza przy montażu nowych elementów.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

16 Maj 2013, 09:01

Faktycznie musi być jakiś mechanizm. Tym bardziej, że zdejmowałem linkę od hamulca ręcznego. Teraz czuję, że hamulce reagują wcześniej więc linka musiała się naciągnąć.
Mercury
Nowicjusz

Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2

16 Maj 2013, 11:44

bonifacy napisał(a):Nie miałem jeszcze okazji poznać tej konstrukcji jaka jest w Twoim samochodzie , ale nie będzie błędem z mojej strony stwierdzenie że należy wycofać samoregulację szczęk do punktu wyjściowego . Zwłaszcza przy montażu nowych elementów.

Tu jest dobra odpowiedź na "kciuka w górę", odnieś się do niej.

Mercury napisał(a):Faktycznie musi być jakiś mechanizm. Tym bardziej, że zdejmowałem linkę od hamulca ręcznego. Teraz czuję, że hamulce reagują wcześniej więc linka musiała się naciągnąć.

Teraz czujesz, że hamulce łapią wcześniej? Po zdjęciu linki ręcznego??? To znaczy że co dokładniej???
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Century
    Producenci najbardziej luksusowych samochodów mają w swoich ofertach kabriolety - Rolls Royce oferuje model Dawn, a Bentley Continentala GT Convertible. A co, gdyby do tego grona dołączyła również Toyota? Japońska ...