Octavia II 1.4TSI - Ćwierka po odpaleniu

09 Cze 2025, 08:08

Witam. Mam taki problem z w.w Octavia. Silnik CAXA 122KM. Mianowicie po odpaleniu po nocy, czasami, ale nie zawsze pojawia się dźwięk ćwierkania podobny do paska klinowego gdy jest luźny. Tylko, że pasek jest nowy. Dźwięk ustaje po około 10 sekundach pracy silnika. Reaguje na obroty tzn. Częstotliwość tego ćwierkanka rośnie wraz z obrotami. Pojawia się ten efekt tylko na zimnym silniku, stojącym przez noc. Na ciepłym nigdy to nie występuje. Zauważyłem też, że gdy silnik jest nierozgrzany i pogazuje sie na postoju słychać też takie jakby świergotanie mam wrażenie, że od turbiny. Było tak samo na starej jak i teraz na regenerowanej turbinie. Silnik nie bierze oleju, plyn chłodniczy nie znika, żadnych błędów na komputerze co to może byc ?? Postaram się nagrać filmik z tym dźwiękiem.

Tutaj po odpaleniu zimnego słychać te dziwne dźwięki przy przygazowce.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Tutaj praca po przejechaniu 2km :

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

AndrzejWxx
Nowicjusz

09 Cze 2025, 19:52

Pasek PK (ten welorowkowy) miałeś wymieniany? Jest oryginalny czy zamiennik? Ja bym mu się przyjrzał w pierwszej kolejności.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Cze 2025, 12:11

Octordle is an online word puzzle game similar to Wordle, but with a much higher difficulty. In octordle, players not only have to guess one word, but also have to solve eight different words simultaneously on the same screen, with a total limit of 13 guesses. This creates a great challenge and requires players to have good strategies, quick reasoning skills and a rich vocabulary.
elonlilx
Obserwowany

10 Cze 2025, 16:40

Pasek jest nowy Boscha. Zastanawiam sie bardziej czy to nie sprzęgło alternatora albo napinacz.
AndrzejWxx
Nowicjusz

13 Cze 2025, 20:32

Nigdy nie rób przygazówek na zimnym silniku,skrócisz żywotność s.znacznie!Taki silnik temp.roboczą oleju czyli 90 st c.oleju nabiera po ok.7 km jazdy,czyli szybko,przez taki czas jeździj autem jak,,taczkami,,na zimnym silniku mogą pojawiać się różne dźwięki,które zanikają po rozgrzaniu.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)