Wycieraczki - pióra wycieraczek

02 Lut 2025, 12:47

Macie woje spostrzeżenia odnośnie pór wycieraczek na początek 2025? Chodzi o to jak się rzeczywiście dane pióra od danych firm sprawują w użytkowaniu.
Oczywiście można po prostu wyjść z założenia że Bosch Aerotwin są dobre. Może i dobrze zbierają ale ja ich już nie kupię. Mam teraz jeden komplet i ma fatalną wadę, która powtórzyła się u mnie w innym aucie z identycznymi Boschami. Mianowicie chodzi o to ,że podczas pracy (nawet nie były to przejazdy po suchej szybie) , dochodziło do przełamania- zagięcia pióra podczas suwu. Wrażenia na autostradzie niezapomniane. :/ Grozi to odpadnięciem pióra lub złamaniem i uszkodzeniem przedniej szyby
Z kolei w innym aucie kupiłem takie droższe Valeo i zbierają przyzwoicie lecz wyją i skaczą po szybie w temperaturze ok +5 stC.
Co tu kupić??
Natrafiłem na pozytywne opinie o piórach SILBAK.
Nie miałem też nigdy polskich OXIMO.
Czy macie jeszcze jakieś sprawdzone propozycje producentów piór??
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

02 Lut 2025, 19:14

Wycieraczki to trudny temat :wink: jeżeli chodzi o same gumki na wymianę to nie zawsze da się sprawdzić jakiego są producenta. Co co samych wycieraczek uważam że nasze OXIMO w wersji hybrydowe biją na głowę wszelkie inne w tym te z firm które wymieniłeś. Sam od dawna ich używam i nawet czasem wymieniam same gumki. Moim zdaniem te hybrydowe najlepiej są dociskane na całej długości. Dodatkowy plus to ich cena która jest dosyć mocno konkurencyjna.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Lut 2025, 09:45

Też się zastanawiam czy nie kupić polskich. Nigdy ich nie miałem. Widziałem też w necie jakie polgum czy podobnie.
artur73
Awatar użytkownika

03 Lut 2025, 23:58

artur73 napisał(a):Też się zastanawiam czy nie kupić polskich.
Oximo nie są drogie więc możesz spróbować i kupić na test :wink: co do polgum to chyba kupowałem tej firmy same gumki na wymianę choć nie jestem pewien w 100% czy to była ta firma.
Rokiko
Forumowicz VIP

09 Cze 2025, 09:10

Ja ostatnio przesiadłem się na pióra OXIMO i muszę przyznać, że pozytywnie mnie zaskoczyły – cicho pracują, dobrze zbierają wodę, nawet przy wyższych prędkościach. Wcześniej miałem podobny problem z Boschami – przeskakiwanie i wyginanie się pióra przy większym deszczu. Z Valeo też różnie bywało, szczególnie zimą. SILBAKów jeszcze nie testowałem, ale też słyszałem dobre opinie.
Tyant
Nowicjusz

09 Cze 2025, 12:27

No to napiszę, bo kupiłem 3,5 miesiąca temu 2 komplety wycieraczek do 2 aut. Pierwszy komplet do Megane 4 - OE Renault- jakość - bez żadnych uwag , bez smug, cicho w każdych temperaturach, bez skoków po szybie. A drugi komplet do Megane 3 kupiłem SILBAK- zapłaciłem 40% ceny w stosunku do OE Renault i...żałuję że nie kupiłem obu kompletów SILBAK. Nie ma żadnej ale to żadnej różnicy, pomiędzy OE Renault a Silbak. Te wycieraczki chodzą i działają identycznie jak oryginały. :)
artur73
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept X6 2007
    BMW Concept X6 ten przedprodukcyjny samochód koncepcyjny jest pierwszym na świecie autem typu SAC (Sports Activity Coupé). Koncept prezentuje wizję BMW scalającą cechy modeli BMW X z atrybutami typowymi dla ...

09 Cze 2025, 19:37

To są wycieraczki hybrydowe, płaskie czy szkieletowe?
Rokiko
Forumowicz VIP

09 Cze 2025, 20:41

Kod produktu: SB2416D . Bezprzegubowe płaskie.
artur73
Awatar użytkownika