Pomoc przy zakupie.

08 Cze 2025, 12:23

Witam, jak w temacie poszukuje informacji pomocnych w wyborze auta. Potrzebuję samochód na dojazdy do pracy w niemczech (1300 km w jedną stronę) 4 przejazdy w ciągu 8 tygodni. Samochód między 12 a 10 lat, do 150 - 160tyś przebiegu. Mam mniej wiecej wybrane 3 i ciekaw jestem opini o samych silnikach.
- Seat Leon 2.0 TDI CR 150ps
- Audi A3 2.0 TDI 8V 150ps
- Mazda 3 2.2 skyactive 150ps
Za wszelkie sugestie I własne doświadczenia będę wdzięczny.
JaroslawZ
Nowicjusz

09 Cze 2025, 20:17

Ja myślę, że jak byś znalazł auto z oryginalnym przebiegiem o którym piszesz to wszystkie będą ok. Pod warunkiem że były odpowiednio serwisowane :wink:

Generalnie z dieslami problemy potrafią się pojawiać powyżej granicy 200tkm lub nawet i wyżej.

Silnik diesla z Mazdy który podałeś jest dobry ale w przypadku ewentualnych problemów będzie droższy w naprawach niż TDI.

Ja bym tu się skupił na znalezieniu jak najlepszego egzemplarza z udokumentowany przebiegiem i żeby było widać że ktoś o niego dbał.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Cze 2025, 20:34

Dziękuję za odpowiedź, w sumie potwierdziłeś to o czym myślałem :D W sumie jak na tę chwilę to jestem zdecydowany na mazdę. Mam praktycznie sprawdzony przebieg, na 99% nic się nigdy z nią nie stało złego i na chwilę obecną faktycznie nie wymaga wkładu finansowego, nawet jest do niej drugi zestaw alufelg z oponami zimowymi.
JaroslawZ
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...