Ktoś uderzył mi w samochód i uciekł.

27 Kwi 2025, 14:22

Cześć. Ktoś uderzył mi w samochód i uciekł. Było to pod sklepem biedronka pod kamerą niestety musiałem jechać do domu do chorej żony nie miałem jak wezwać policji, jak ten temat teraz ugryźć ? Mam od razu iść na policję czy najpierw zdobyć dowód i pójść? Chyba że jak odjechałem to już przepadło?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

27 Kwi 2025, 14:24

Tak to wyglada
ineedl
Stały forumowicz

27 Kwi 2025, 14:33

Najpierw to sprawdź, czy będziesz mógł mieć jakiś dowód.
Te kamerki pod marketami często nie działają.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

27 Kwi 2025, 16:21

Już ogarnąłem wszystko. Zgłosiłem. Mam numer tego zdarzenia od policji. Czy można to zgłosić od razu czy trzeba poczekać aż ustalą sprawcę?

Jak to się później odbywa ? Nigdy nie byłem w takiej sytuacji. Przyjedzie ktoś oglądnąć to auto jakiś rzeczoznawca ? Wyceni naprawę?
Można naprawić na własną rękę a pieniądze zabrać ? Czy muszę koniecznie naprawić z OC ?
ineedl
Stały forumowicz

28 Kwi 2025, 09:56

Możesz zgłosić do ubezpieczyciela jak znasz blachy ale i tak nic nie zrobią póki nie udało policja sprawcy.
Rzeczoznawcy raczej nie wyślą tylko propozycje wyceny na podstawie zdjec
rupertpumpkin
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: AR Giulietta
Silnik: 1.4 T-Jet 120km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

28 Kwi 2025, 09:59

Nie mam blach , tylko numer zdarzenia od policji
ineedl
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

30 lat minęło... Renault Safrane
    Odkąd Renault Safrane pojawiło się na rynku, zastępując Renault 25 minęło już ponad 30 lat. Samochód po raz pierwszy został zaprezentowany na salonie w Genewie w 1992 roku. Renault Safrane było produkowane przez 8 ...
    Fiat 500C by Gucci wyróżniony nagrodą
    Fiat 500C by Gucci otrzymał nagrodę "Najlepszy mały kabriolet roku" w konkursie "Topless in Miami" zorganizowanym w czerwcu b.r. przez Southern Automotive Media Association (SAMA) − działające w USA stowarzyszenie dziennikarzy ...

28 Kwi 2025, 10:03

No to nie zgłosisz chyba że ci policja powie kto jest ubezpieczycielem.
Musisz czekać
rupertpumpkin
Początkujący

28 Kwi 2025, 12:09

To pewnie nie mogę też wymienić na własną rękę tego zderzaka dopóki się nie wyjaśni?
ineedl
Stały forumowicz

28 Kwi 2025, 12:23

No raczej się wsytrzymaj
rupertpumpkin
Początkujący

28 Kwi 2025, 15:33

Drogi Ineedl przykro mi że ktoś się zachował jak śmieć, znam ten ból , ludzie myślą że jak ktoś ma 20-letniego gruza to można w niego walić i jechać bo to przecież stare.

Ale nie o tym.

Mój znajomy miał podobny przypadek, ktoś go uderzył pod supermarketem i pojechał , jak u ciebie . Zgłosił na policje, oni chcieli umorzyć że nie widać numerów. Co gość porobił? Dał ochroniarzowi na piwo żeby mu pokazał nagranie, numery przy kilku przybliżeniach dało się odczytać, sprawa na nowo ruszyła i się udało swoją kasę za szkode mieć. Piszę ci to dlatego , żebyś nie odpuścił tej sprawy, niech nie ujdzie na sucho temu co tak zrobił, niech mu w pięty pojdzie, dałby ci na zderzak byłoby po kłopocie a tu zwiał,

a tak wgl co za to grozi ? Jakiś większy mandat?
słoniu
Początkujący

29 Kwi 2025, 08:34

Przykra sprawa, jeszcze bardziej przykre że może się okazać że nie ustalą sprawcy, zależy czy będziesz miał szczęście do policjantów zbierających dowód( czy im się będzie chcieć) oraz jakiej jakości jest kamera.

Życzę żeby zakończyło się pomyślnie. Moim zdaniem optymalnie dla Ciebie będzie nie naprawiać tej szkody z OC sprawcy tylko zabrać kasę a zderzak zrobić samemu pod domem co przy tym aucie nie jest trudne. Moim zdaniem powinieneś liczyć na odszkodowanie rzędu 1500 - 2000 zł , gdyby dali Ci niżej koniecznie się odwołaj.

Ale najpierw musisz liczyć że ustalą sprawce...daj znać jak wyszło.

A temu co to zrobił, niech karma do niego wróci.
Krukjan
Nowicjusz

29 Kwi 2025, 21:52

Dzwoni do mnie sąsiadka . Ty słuchaj , wychodzę ze sklepu , idę do auta a tam zderzak przedni leży na kostce :shock: No zdemontowany :mrgreen: Co mam zrobić ? Jest gość na miejscu , przyznaje się że zahaczył przy cofaniu. Ok Jadę na miejsce , próbujemy dogadać się ze sprawcą . Sprawca gada głupio więc wzywamy patrol . Przybywają i w pierwszej kolejności sprawdzają czy parking sklepowy jest oznaczony tablicą - strefa ruchu . No nie była takiego oznaczenia .Sprawca został tylko pouczony.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi