Pomoc przy zakupie samochodu, wymiana 3 za 1

27 Cze 2021, 09:07

Witam,

Aktualnie sie zastanawiam nad zamiana trzech samochodow. Ja jestem z Krakowa, i spodobal mi sie samochod. Rozmawialem z posrednikiem, I po ustaleniach posrednika i wlasciciela. Posrednik jest niby znajomy z wlascicielem, i zgodl sie na taka zamiana. W dalszej formie;

Spiszemy 4 umowy KS (3x za moje, 1x za jego)

I tu mnie to troche zmartwilo, jesli posrednik ma komis to dlaczego nie umowa komisowa badz inny format. Czy brzmi tutaj cos dziwnego ? :?:
Rikktor
Nowicjusz

27 Cze 2021, 10:01

a co tutaj ci nie pasuje ,jak bierze, płaci gotówką, piszecie kwit na auto to co jeszcze chcesz?
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

27 Cze 2021, 10:36

Wiesz chodzi mi o to ze sa 3 umowy KS za moje auta a jedna umowa KS za jego auto gotowki nie ma w tej transakcji.

Zastanawia mnie tez to czemu jesli gosc ma komis nie woli umowe komisowa.

Moze przesadzam, aczkolwiek dla tego pisze.
Rikktor
Nowicjusz

27 Cze 2021, 11:38

Umowy kupna sprzedaży zawierasz z osobą fizyczną, żadnego "komisu" w nich nie będzie. Zresztą to gość bierze na siebie problem upłynnienia 3 aut zamiast jednego, skoro sobie wymyślił, że tak mu się to lepiej zepnie to się nie doszukuj problemów tam gdzie ich nie ma
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Cze 2021, 14:18

Dzieki za odpowieddz,

Ja sie zastanawiam, ze o ile reprezentuje osoba sprzedajaca posrednik ktory ma komis I handluje autami to dlaczego nie chce zawrzec umowy komisowej ale KS bezposrednio z obecnym wlascicielem.
Rikktor
Nowicjusz

27 Cze 2021, 14:19

Dzieki za odpowieddz,

Ja sie zastanawiam, ze o ile reprezentuje osoba sprzedajaca posrednik ktory ma komis I handluje autami to dlaczego nie chce zawrzec umowy komisowej ale KS bezposrednio z obecnym wlascicielem.

Powod czemu sie zgodzil, jesli mu sie uda je uplynnic bez wiekszych problemow to na tym zyska. A ja z drugiej, nie musze sie meczyc ze zprzedaza aut na PL blachach za granica
Rikktor
Nowicjusz

28 Cze 2021, 08:37

A skąd wiesz że ma komis? może po prostu handluje autami , kupuje i sprzedaje auta za gotówkę a nie w komis.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

28 Cze 2021, 11:10

Dobre pytanie, nie wiem.

Obecny plan jest taki ze spotkamy sie w Lodzi na ogledziny, on wtedy przyjedzie z obecnym wlascicielem i znajomym. Jesli sie dogadamy to wzieliby trzy auta.

Czyli wszystko ok wg. ciebie ?
Rikktor
Nowicjusz