Vw golf V jaki??

17 Kwi 2009, 12:53

Witam

Rozglądam się bo planuje zakupić golfa V tylko mam dylemat z jakim silnikiem chodzi mi żeby miał min 130 KM, i nie wiem czy 2,0 TDI 140KM czy jakąś benzynke (2,0 150 KM lub 2,5 150KM).

Chodzi mi o koszty ewentualnych napraw , jakiegoś przyzwoitego spalania, i nie wiem co lepiej wybrać, która opcja była by najlepszym wyborem.

Ewentualnie czy do benzyny 2,0 150 KM lub 2,5 150KM w ogóle się da i czy to się opłaca, założyć instalację lpg??

Pozdrawiam
panstefan5
Nowicjusz

Miejscowość: śląsk

17 Kwi 2009, 13:20

Cześć
Ja na Twoim miejscu odpuściłbym sobie 5-tkę. Z Golfami jest tak, że co drugi model jest w miarę udany. Sam osobiście jężdzę 4-ką (jest ok) i też często pytałem o 5-tkę. Zawsze jednak ta sama odpowiedź. Odpuść sobie. Podobnie jak 3-ka jest nie za bardzo udana zdaniem wielu mechaników. Zastanów się więc nad 6-tką, ewentualnie nad młodą 4-ką.
To moja rada
Mario430
Nowicjusz

17 Kwi 2009, 17:45

Na pewno golf v jest duzo lepszy niz poprzednie, mowic to sobie ludzie moga, wiadomo, ze kazdy samochod ma wady, jesli chodzi o wady golfa V to przede wszystkim naleza do nich slaby lakier-wodny, oraz czesto padajace kola dwumasowe, poza tym nie ma wiekszych problemow, moze jeszcze silnik 2.0 tdi nie nalezal do najbardziej udanych na poczatku produkcji, niektore np. pily strasznie olej nawet 1l/1000 km, tak na 1000, ale podobno tak bylo na poczatku produkcji, jesli chcesz miec cos ok. 140 km to polecam zdecydowanie benzynowy silnik 1.4 tsi, fakt, ze sa to nowe konstrukcje, montowane stosunkowo niedawno wiec taki golf bedzie kosztowal dosc duzo, ale silniczek pierwsza klasa i nawet duzo nie pali. Oczywiscie jesli chcesz to zawsze jest do wyboru wersja gti, z tym, ze przy mocnym "bucie" spalanie bardzo duze, kiedys testowalem takiego na autobahnie to wyszlo wg komputera jakies 25 l :) W razie jakis pytan sluze pomoca. Pozdrawiam
Forum vw golf V
GOLFV.PL
bykuu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: z nienacka

17 Kwi 2009, 18:08

Golf z silnikiem 2.0TDI napewno będzie ładnie sie zbierał, bo już w passacie nowym dobrze idzie, ale niestety ani kulturą pracy, ani bezawaryjnością nie grzeszy. Ostatnio widziałem sie krótko ze znajomym od tego passata i mówił że już 2 razy go na sznurku ciągneli...ale nie dowiedziałem się dlaczego. Więc lepiej kupić o 1000zł tańszą 1.9tdi i zainwestować w chip.
Volvo
Początkujący

Miejscowość: Piekło

17 Kwi 2009, 18:38

Tak jak zrobilem to ja, kupilem sportline 1.9 tdi ze sportowym zawieszeniem dalem do tego dobry chip i 140 koni jak sie patrzy :)
Forum vw golf V
GOLFV.PL
bykuu
Początkujący
Awatar użytkownika

17 Kwi 2009, 20:29

Mario 430 Rozbawiłeś mnie strasznie tym co napisałeś że Golf 5 to niewypał heheh Jest dużo racji w tym że silnik 2.0 tdi nie jest ideałem i odradzałbym go. Co do reszty autka to wszystko super i bez awari tylko do tego silnik 1.9tdi i auto bez awaryjne , do tego ładne i dynamiczne poprostu DAS AUTO :)
greyt
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Spider
    Renault Spider to samochód sportowy, który stawiał na mocne wrażenia z jazdy. Już podczas prezentacji na salonie w Genewie w 1995 roku Spider wywołał zaskoczenie i zadziwienie. Opracowany przez Renault Sport ...

17 Kwi 2009, 20:41

Fani VWagenów powiem wam nie rozśmieszajcie nas tym chwaleniem Golfa bo Golfa nie można nie chwalić! :wink:Byku polecasz z tego co rozumiem benzynkę,ktoś inny polecałby Diesla ale powiem ci dobrze radzisz,cholernie dobrze te silniki to nie bele co! :D
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

17 Kwi 2009, 20:52

PhantomASA1 napisał(a):Fani VWagenów powiem wam nie rozśmieszajcie nas tym chwaleniem Golfa bo Golfa nie można nie chwalić! :wink:Byku polecasz z tego co rozumiem benzynkę,ktoś inny polecałby Diesla ale powiem ci dobrze radzisz,cholernie dobrze te silniki to nie bele co! :D

Nie wiem czy to ironia z Twojej strony, moze po prostu jestem malo inteligentny, ale tsi to naprawde bardzo dobre jednostki, nie chwale vw, nie mowie przeciez, ze golf to najlepszy samochod, jak zauwazyles wskazalem nawet jego slabe strony, po prostu ja jako zwykly, szary uzytkownik jestem z niego zadowolny.
Forum vw golf V
GOLFV.PL
bykuu
Początkujący
Awatar użytkownika

17 Kwi 2009, 20:53

Ale Mario też ma trochę racji,dużo jest takich ktorzy żałują że nie kupili Astry a trójka to rzeczywiście samochód taki se!Golf IV był zdecydowanie lepszy ,trwalsze zawieszenie mniej problemu z elektroniką.Golf V?Silnik 2.0 tdi bardziej kosztowny w eksploatacji (czestsze wizyty w serwisie)Benzynowe silniki FSI wbrew zapewnieniom producenta nie są aż tak oszczedne jak zapowiadał.Silentblocki wahaczy trzeba zazwyczaj wymieniać nawet co 30 kkm ,biorąc pod uwagę że ja w swoim Mercedesie wymieniłem to po przebiegu 900 kkm,niezbyt to dobrze świadczy o tym samochodzie.Ogólnie samochód nie jest zły.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

17 Kwi 2009, 20:56

Ach, ironia? No co ty,tak to napisałem by po przeczytaniu pierwszych zdan sie w was zagotowało! :wink: Na tle konkurencji Golfy żle nie wypadają ale mają grożnych konkurentów,dobrze o tym wiecie!
PhantomASA1
Forumowicz VIP