VW Passat B5 1.9 130KM - Dziwny problem z odpaleniem

13 Lis 2012, 09:12

Witam. Jestem posiadaczem VW Passata B5 1.9 TDI 130 KM z 2002r. Od jakiegoś czasu mam problem z odpalaniem. Zdarza się tak, że podczas pierwszej próby odpalenia samochód zapala na ułamek sekundy i za chwilę gaśnie. Potem trzeba go kręcić kilka minut aż w końcu odpali. Nie zawsze tak jest. Samochód potrafi stać dwa dni i odpala za pierwszym razem ale czasem stoi kilka godzin i już jest problem. Dodaję, że po odpaleniu tym normalnym i tym problemowym samochód chodzi ładnie nie szarpie ani nie kopci. Silnik pracuje bardzo dobrze i nie traci mocy. Proszę o pomoc co to może być. Pozdrawiam.
kadek
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 02 2001
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Passat B5 FL
Silnik: 1.9 TDI 130KM AVF
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

13 Lis 2012, 09:59

Witam, miałem podobny problem tylko z VW lupo i po diagnostyce komputerowej okazało się że jest uszkodzony czujnik położenia wału. Nie zmieniałem jeszcze ponieważ nie zdarza mi sie ten incydent zbyt często a czujnik tani nie jest. Komputer wszystko wyjaśni, Pzdr.
marek868
Nowicjusz

Auto: Wolkswagen Lupo
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda pod prąd! Jak reagować na takie zachowanie?
    Choć jazda pod prąd nie należy do najczęstszych przyczyn wypadków, to jej skutki bywają bardzo poważne, ponieważ może ona prowadzić do zderzenia czołowego. Czasem jazda niezgodnie z kierunkiem ruchu bywa efektem nieuwagi, ...
    FLV – koncept Toyoty i Lexusa, którego nie znałeś
    W połowie lat 90. Toyota i Lexus pokazały światu koncepcyjny pojazd FLV. Auto o nieszablonowym nadwoziu pokazywało ciekawe podejście Japończyków do projektowania luksusowych samochodów. Wybraliśmy się w krótką ...