Vw passat b5 , jaki silnik ?

01 Mar 2011, 18:33

Ja troszke w temacie Vag jestem, mialem 1.8T silnik APU (najlepiej udany silnik z posrod 1.8T) spalanie mienimalne bylo 5,5/6 normalnie 6/7 a w miescie najmniej 6 normalnie 7 lub jak poszalejesz to 10-12.

Teraz mam 1.9TDI 145koni (taki delikatny tuning przy zakupie auta w salonie kolesiowi zrobili) minimalne spalanie 4.2 normalnie 5/6 ostrzej 7.
W miescie minimalne 5,5 normalnie 6/6,5 jak zaszalejesz to 10.

Osiagi sa niemal identyczne, klekotu nie slychac jak jedziesz, jedynie na postoju.
Silnik 1.9TDI AVF to najlepszy wybor, ma 6 biegow.

Ceny napraw takie same, nie sluchaj glupot, ja naprawiam passaty to wiem.

Newralgiczne punkty sa i ich nie ma... czyli jak jezdzisz ostro to siadaja przeguby napedowe, oraz wielowachacz .
Jak spokojnie i omijasz dziory to nie ma awarii.

(zakladam ze wierz jak sie obsluguje i dba o silnik turbodoladowany na pompo wtryskach jesli nie to zakatowac mozna turbo i pompki)

Osobiscie goraco polecam i mam do zaoferowania mnostwo nowych oryginalnych czesci z gwarancjami do passatow.
Jak cos to dawaj znac gg8417691.
Pelna gama zarowek LED SMD, car audio, wachacze do vag, sprzet do diagnostyki!
Seba TDI
Początkujący

Miejscowość: Crewe UK

02 Mar 2011, 21:12

Spalanie to chyba podajesz na 50km :-D .
Znajomemu 1.9 TDI 130kucy (A3) w zime teraz po mieście mniej niż 8 nie weźmie, inne TDI (90km) trochę mniej. 1.8T palące 5.5 to chyba tylko przez godzine na biegu jałowym a nie na 100km. ;-)
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

02 Mar 2011, 21:33

AreBie napisał(a):Spalanie to chyba podajesz na 50km :-D .
Znajomemu 1.9 TDI 130kucy (A3) w zime teraz po mieście mniej niż 8 nie weźmie, inne TDI (90km) trochę mniej. 1.8T palące 5.5 to chyba tylko przez godzine na biegu jałowym a nie na 100km. ;-)

Pozwol ze przemilcze ten glupi koment.

Poczytaj ze zrozumieniem to sie doczytasz iz minimalne (logicznie myslac minimalnie udalo sie tyle spalic).
A A3 twojego znajomego to mi lata kolo... Tez mam znajomych co im 1.8T pali 14-18 jak szaleja a ja tak przez godzine wstawialem w pi.. ze zaz oske urwalem i przypalilem sprzeglo i nie spalim na 100km 13 nawet tylko 11.
1.9Tdi 131koni ma sasiad i mu jara chyba z 9 w trasie.

Moze zaproponuj koledze z A3 przeglad u jakiegos kolesia co sie zna na TDI to mu spalanie spadnie do normalnosci.

Kuzynowi lalilo A4 1.9TDI 115km nawet do 8 w trasie przy wolnej jezdzie a jak pogrzebalizmy tu i tam to mu ladnie 5 wciaga.

Wiec nie mow mi o szrotach, kiedy ja mowie o autach ktore w zyciu nawet kropli oleju nie zuzyly i na chamowni pokazywaly swoje 150 (1.8T) i 145(1.9TDI koni.

Bez urazy, ale mnie zagrzales tym farmazonem.
Seba TDI
Początkujący

02 Mar 2011, 21:35

AreBie napisał(a):Spalanie to chyba podajesz na 50km :-D .

No a w tym zdaniu albo pomyliles kolejnosc, albo mam racje ;)

90konny TDI pali znacznie wiecej niz 131, podobnie jak 1.8 pali wiecej niz 1.8T.
Seba TDI
Początkujący

02 Mar 2011, 22:00

Kolejny fanatyk TDI... masz racje to najlepsze silniki... tylko w czym ? spalaniu? kulturze pracy ? Jechałeś kiedyś np JDT ??? Opowieści o 1.8T palącym 5,5/100 to zostaw dla forum VW ;-)
AreBie
Aktywny

03 Mar 2011, 00:58

Nie jestem fanatykiem TDI, tylko znam ten silnik, owszem zna JTD z alfy i fiata. To samo.
I wciaz nie czytasz z e zrozymieniem!

5,5 to bylo najmniejsze spalanie jakie udalo sie osiagnac przy wolnej jezdzie max 50mph, normalnie jadac spokojnie to 6/6,5 pali do max 60 mph.
Jadac 70mphi wyprzedzajac trzeba sie szykowac na 9-10.

Ale widze ze ciezko ci zrozumiec co pisze.

Kultora?? O czym ty czlowieku piszesz??? To ma znaczenie przy kreceniu na parkingu.
Passat jest tak wygluszony ze prawie nie slychac silnika, a od 40mph dzwiek TDI i Benzyny nie rozni sie wcale, opony zagluszaja wszystko z zewn.

To nie maluch ze slychac silnik.
Seba TDI
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nooteboom Trailers - innowacje w DNA
    Uczestniczyliśmy w dniach otwartych zorganizowanych przez Nooteboom Trailers – holenderskiego producenta naczep specjalistycznych wykorzystywanych w transporcie nienormatywnym. W 2016 r. rodzinna od pokoleń firma Nooteboom ...

03 Mar 2011, 08:28

Przyzwyczaiłeś się do tego dźwięku i tak Ci sie wydaje. Ja czasami gdy jestem u rodziców to z domu na przeciwko wyjeżdża A4 z 1,9 TDI. Ten dźwięk jest taki że słychać go w domu przy zamkniętych oknach. Ja ze względu na ta głośność silnika bym czyms takim nie chciał jeździć pomimo że może i mało awaryjny.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

03 Mar 2011, 11:51

Ty nie chcesz jeździc, a Fiat nie chciał tego produkować i sprzedał licencje VAG ;-)
AreBie
Aktywny

03 Mar 2011, 11:56

A to ciekawe bo Fiat tłukł takie silniki do końca lat 90tych czyli równie długo co VW z tym, że u Fiata postawiono na CR a u VW na PD.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Mar 2011, 15:05

fiko7 napisał(a):Przyzwyczaiłeś się do tego dźwięku i tak Ci sie wydaje. Ja czasami gdy jestem u rodziców to z domu na przeciwko wyjeżdża A4 z 1,9 TDI. Ten dźwięk jest taki że słychać go w domu przy zamkniętych oknach. Ja ze względu na ta głośność silnika bym czyms takim nie chciał jeździć pomimo że może i mało awaryjny.

Chyba mowisz o audi z silnikiem VP. Pd chodzi ciszej, wystarczy posluchac b5fl, fabi po 2002, octavi, nowych paskow gdzie wciaz jest 1.9tdi PD.

I nie przyzwyczailem sie bo caly czas smigam tez benzyniakiem i tak jak mowie roznice slychac tylko na parkingu bo juz przy predkosci miejskiej dzwiek silnika ''niknie w tlumie''.

Ale co moze mowic gosc co slyszal starego diesla i nie jezdzil nowym.
Seba TDI
Początkujący

03 Mar 2011, 15:08

Jasiek90 napisał(a):A to ciekawe bo Fiat tłukł takie silniki do końca lat 90tych czyli równie długo co VW z tym, że u Fiata postawiono na CR a u VW na PD.

Dokladnie, zreszta PD dziala na tej samej zasadzie co CR. Bezposredni wtrysk do komory spalania a nie tylko do cylindra jak w przypadku VP.
Seba TDI
Początkujący

03 Mar 2011, 18:37

a skąd to wiesz?
Jeździłem 2 letnim Paskiem, było trochę lepiej ale nadal głośno, ale mówisz że nowym nie jeździłem i tam będzie jeszcze lepiej? A 2 letni to nie nowy to nowy ile ma mieć?
fiko7
Stały forumowicz

03 Mar 2011, 19:49

fiko7 napisał(a):
a skąd to wiesz?
Jeździłem 2 letnim Paskiem, było trochę lepiej ale nadal głośno, ale mówisz że nowym nie jeździłem i tam będzie jeszcze lepiej? A 2 letni to nie nowy to nowy ile ma mieć?

No i wlasnie nie wiesz o czym mowisz.
Passat B6 chodzi jak traktor, nie wygluszyli go z (chyba) oszczednosci, ja mowie o B5 FL gdzie silnika nie slychac.

Zreszta widze ze masz 1.6 TDCI.
Twoj silniczek slychac chyba ze 4 razy bardziej niz w B5. Kolega mial najpierw Focusa 1.6 diesla z 09 nastepnie 2010 ale 1.8 w dieslu jechalem z nim kilka krotnie i wsiadajac do passata nastawala cisza:)

Podobnie skoda, jest slabiej wygluszona i silnik slychac bardziej.

Wracajac do 2 letnich passatow- model B6 to totalny nie wypal i koniec dobrej opinii o passatach.
Seba TDI
Początkujący

03 Mar 2011, 20:57

Piszesz o nowym że taki dobry i ja nigdy takim nie jechałem, potem że nowy to nie wypał że lepszy starszy, zdecyduj się. Widzę że chyba wychwalasz swoje auto i tyle.
fiko7
Stały forumowicz

03 Mar 2011, 20:59

Chciałbym zobaczyć jakieś pomiary głośności dla tego silnika.
Bo to czy jest cichy lub głośny to jak widać bardzo subiektywne odczucie.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000