VW T3, przedmuchy silnika

15 Gru 2019, 20:44

Oryginalnie 1.6, teraz mamy 1.9 TD z golfa III. Problem polega na tym że leje olejem z odmy do turbo w takim stopniu że cieknie olej na parkingu. Turbo jest tu umieszczone bardzo nisko mniej więcej na równo z miską olejową. Prawdopodobnie silnik już sobie dmucha stąd ten olej.... separator zmieniałem, bez zmian. Pytanie czysto teoretyczne a jakby tak zatkać tą rurę od separatora do turbo i pozostawić tylko wylot do skrzyni korbowej? Jakieś negatywne skutki? ( w sumie jemu już nic nie zaszkodzi)
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

16 Gru 2019, 10:26

Kao napisał(a):jakby tak zatkać tą rurę od separatora do turbo i pozostawić tylko wylot do skrzyni korbowej? Jakieś negatywne skutki? ( w sumie jemu już nic nie zaszkodzi)
Moim zdaniem ciśnienie może wzrosnąć za wysoko a wtedy wiadomo co się może stać. Teraz daje olejem wraz ciśnieniem i ono nie wzrasta bo ma ujście.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

16 Gru 2019, 13:20

To co by tu wykombinować aby te zwłoki jeszcze pojezdzily trochę
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

18 Gru 2019, 14:35

Spróbuj może coś takiego jak "Oil catch tank" czyli zbiornik oleju na odmę. Ma on zadanie chronić silnik i podnosić jego parametry poprzez skraplanie oparów oleju, które przez odmę dostają się do dolotu i są następnie zasysane do komór spalania. Być może to się tu sprawdzi.

Coś takiego:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[link do oferty na Allegro wygasł]
Cichy77
Forumowicz VIP

18 Gru 2019, 21:43

Dziś sobie pyrkotał trochę i sprawdziłem czy korek wypycha i nie ma tragedii nawet powiem że wydaje mi się że w normie jak na tak stary silnik. Ten zbiornik dobry pomysł chodz jedno mnie trochę martwi, właścicielem auta jest kobieta ale taka z jajem :ok: nie wiem czy będzie się jej chciało grzebać z opróżnianiem tego zbiornika a jeżeli już to muszę go zamontować w takim miejscu aby był dobry dostep. hmmmm ....... pomyślimy pomyślimy
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

27 Gru 2019, 16:21

Kao napisał(a):nie wiem czy będzie się jej chciało grzebać z opróżnianiem tego zbiornika a jeżeli już to muszę go zamontować w takim miejscu aby był dobry dostep
To załóż go w dostępnym miejscu. Ja myślę że to nie będzie tak że co chwila trzeba będzie go opróżniać. Pewnie wszystko będzie zależało od ilości przejechanych km. Umówisz się z nią żeby podjechała raz na 2m-c do ciebie i już :)
Daj znać jak założysz i jak szybko będzie się on zapełniał.
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Korytarz życia - droga ekspresowa, autostrada
    Gdy na autostradzie czy drodze szybkiego ruchu zdarzy się wypadek, w wielu europejskich krajach kierowcy mają obowiązek utworzyć tzw. korytarz życia (inaczej korytarz ratunkowy), czyli pozostawić wolne miejsce na przejazd ...