VW typ 19E Golf MK2 1986

07 Sty 2015, 19:10

ZdjęcieJak w temacie. VW Golf MK2
Historia pojazdu:
Dobre 11 lat temu wujek miał mnie podwieźć w pewne miejsce, toteż czekałem w umówionym punkcie. Jako, że wcześniej miał Audi i Mercedesy spodziewałem się ujrzeć super furę ponieważ mówił ,że kupił nową. W pewnym momencie z górki zjechało coś brudnego, wyglądającego nieszczególnie i w dodatku strasznie staro, nie brałem nawet pod uwagę, że to może być on, wszystkie wątpliwości rozwiały się jednak kiedy otwarły się wrota dwójeczki. Auto wyglądało na zaniedbane, bylo brudne, w środku czuć było swąd papierosów a każda nierówność na drodzę sygnalizowana była przez czułe
"JEBUT!" deski rozdzielczej i amorów.
Pomyslałem wtedy "co to ku**a jest?" Podróż jakoś minęła, choć nie należała ani do przyjemnych ani do ekscytujących. Kiedy wysiadłem a wuj pojechał dalej popatrzyłem jeszcze raz na ten wytwór fantazji konstruktora. Potem przyszło lato, zrobiło się ciepło i nadszedł czas na naukę jazdy golfem. Samochód był sztywny, nie wybaczał błędów, zwłaszcza sprzęgło które bardzo dobitnie informowało mnie o błędach jakie popełniałem. Z czasem nauczyłem się lubić to autko a później sympatia przerodziła się w miłość. Kiedy "Montana" była jaszcze wujkowa lubiłem go czyścić i woskować, od tak dla samej satysfakcji, że coś przy nim porobiłem, poza tym była to swojego rodzaju zapłata za wszystkie godziny maltretowania sprzęgła, rozrusznika i hamulca. Spędzałem każdą wolną chwilę kiedy tylko wujek był u nas na doglądaniu samochodu a wujek z zawstydzeniem patrzył na moje zaangażowanie w pieszczenie golfa kiedy to on nie robił przy nim kompletnie nic poza mechaniką. Kiedy wujek stwierdził, że nie może już jeździć bez wspomagania i musi kupić inne auto zrobiło mi się smutno, że pozbędzie się golfika, ale smutek szybko przerodził się w euforię kiedy usłyszałem że "Skoro tak bardzo ci się podoba to dam ci go" i tak też się stało, golf trafił w moje ręce i od tamtej pory zmieniło się bardzo wiele: jest regularnie czyszczony, plakowany raz na tydzień a odświeżany pianką raz na 2 tygodnie myty po każdej zasadniczo jeździe,.Po "Motanie" wujek kupił MK3("Jurołp"-od wersji europe, potem była kolejna trójka("Baks"bo zielony jak dolar) no a aktualnie "Tornado Red". Mówiąc krótko-zaraziłem go miłością do golfów, bo mojego kupił tak "z głupia frania" żeby był do pracy.

tyle nudów teraz mody
Tuning mechaniczny:

remont silnika
wymiana skrzyni biegów na wersję z 5
montaż obrotomierza
montaż strumienicy
zawieszenie sportowe TA Technix
wydajniejsza chłodnica

tuning optyczny:
częściowo odmalowany i wypolerowany
alufelgi BBS 15" z oponami 195/50 R15
lampy przód clear z krzyżem, tył Hella red-white clear
boczki bagażnika od GTI
odświeżona pokrywa zaworów, rozrządu itp.
zaciski bębny i sprężyny pomalowane na czerwono
znaczki Wolfsburg Edition
dokładka wąskiego zderzaka od GTI
wymiana kierownicy z tzw "banana" na kierę od wersji GT ( później została obszyta tak jak i mieszek zmiany biegów i okłądzina hamulca ręcznego w beżowej skórze z brązową nicią.
szyba przednia z niebieskozielonym paskiem

plany i realizacja:

Swap z 1,6 RF na 2 litrową jednostka DOHC 16V ABF (150HP) (w trakcie)
montaż zawieszenia airride
klimatyzacja
polerka felg (do której nigdy się nie mogę zabrać
wywalenie LPG-done

auto brało udział w licznych zlotach VAG grupy( pierwszym zlotem była VW Mania w 2011), również tych na zaproszenie, czyli dla wybranych pojazdów sklasyfikowanych jako najładniejsze (zlot w Charzykowach oraz Volkstreffen 2013.
Samochód ma być utrzymany w cultstyle'u ale z unowocześnieniami. Mam marzenie wystartować na VW mani w konkursie na auto roku czyli najlepszy, najpiękniejszy projekt.
Po krótce to tyle, ,załączam filmik obrazujący dawne mody (bo wielu nie ukazuje)

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

plus to jak brzmiał i jeździł przed rozebraniem:

Edit: V max uzyskana na RF-ie to 185 km/h

I zdjęcie które ściągnąłem sobie z neta, ponieważ zostało mi zrobione podczas wjazdu na rampę pokazową na VW Manii w 2012

Zdjęcie

Aktualnie na dniach auto wraca z lakierni po kompletnym remoncie blacharskim. Z pojazdu zostało usunięte wszystko co tylko mogło być wyjęte, łącznie z szybami oraz listewkami, kołeczkami etc. Lakier zostanie nałożony w tym samym-slicznym zlotym kolorze. Foto poglądowe gdy był cały w podkładzie ^^:

Zdjęcie

Zdjęcie

I kilka zdjęć jak wyglądał przed rozbiórką :D

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie

Oraz fanty: grill z chromowaną obwódka, nowy zdeś z chromem na przód oraz dokładka GTI

Zdjęcie

I już założone :twisted:

Zdjęcie
Na jednym ze zlotów na zaproszenie (dla najładniejszych VW) wygrałem też obszycie kierownicy, mieszka zmiany biegów oraz ręcznego czym chce i jak chcę, a że wnętrze mam w bardzo pięknym- rzadkim już brązie wybór padł na beżową skórę z brązowa nicią :D

Zdjęcie

Do kolekcji udało mi się znaleźć ori uszczelki z chromem oraz mega rzadkie listewki boczne z chromowanym paskiem :ok:
Po zbudowaniu auta na nowo chromowaniu poddane zostaną także haki wycieraczek, klamki chromowane od Porsche :mrgreen:
Zdjęcie
Nie musze wspominać chyba, że jest to samochód użytkowany wyłącznie od wiosny do jesieni w bezdeszczową pogodę i z suchą nawierzchnią? :wink: Normalnie pomieszkuje wówczas w swoim garazyku :P
Ach tak: zap[omniałem dodac, że jestem jednym z tych znienawidzonych przez 3/4 społeczeństwa ulicznym ścigantem :twisted: ale tylko tam, gdzie jest to bezpieczne.
Mały pokaz tego jak radził sobie zagazowany wówczas 75 konny motor RF (poszedł daawno w kibel)

MK2
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 16
Prawo jazdy: 10 01 2010
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: VW Golf MK2 1986
Silnik: 2.0 ABF
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1986

07 Sty 2015, 23:13

Fajny Golfik widać że sporo w niego włożyłeś serca :) o czasie nie wspominam bo tego się nie liczy jak robi się coś co się kocha :)

Wrzuć jeszcze jakąś fotkę wnętrza ciekaw jestem jak wygląda?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

07 Sty 2015, 23:28

A dziekuje bardzo :D Wnętrze to ori brąz, rzadki już dziś środek. Niestety, przez 8 lat opieki nad golfikiem nigdy nie zrobiłem pożądnej fotki wnętrza, ponieważ wymaga ona poprawek, natomiast jest identyczne jak to co załączam na foto znalezionym w internecie.

Zdjęcie
MK2
Nowicjusz
Awatar użytkownika

08 Sty 2015, 11:09

I takiej tapicerki bym nie zmieniał tylko zostawił w oryginale, ewentualnie naprawił jakieś uszkodzenia. Rzadko spotykany kolor tapicerki który fajnie komponuje się z kolorem twojego auta :)
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1999

08 Sty 2015, 13:32

Dlatego też ona zostaje, bo raz, że rzadka, dwa, że mi się podoba a trzy, że idealnie wpasowuje się w cultstyle'a :yes: Planowałem kiedyś obszyć środek brązową skórą ale na dzień dzisiejszy uznałem, że szkoda mi tego wnętrza, jedynie bagażnik zostanie zabudowany pod pokazy :mrgreen:
MK2
Nowicjusz
Awatar użytkownika

27 Sty 2015, 20:58

Fotki z dzisiaj: kolor i klar już na drzwiach, pasie przednim, listewce pod grill oraz klapce wlewu paliwa :D :piwo:

Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie
MK2
Nowicjusz
Awatar użytkownika

10 Lut 2015, 18:26

Golfik gotowy, wymalowany i wrócił do garażyku, teraz zacznie się składanie auta :D :mrgreen: :P
Zdjęcie
Zdjęcie
Zdjęcie
MK2
Nowicjusz
Awatar użytkownika

29 Mar 2015, 20:36

Czuję się jak bym oglądał samochód marzeń kup i zrób :D Super ! :naughty: :naughty:
adrianbokser
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk
Auto: E32
Silnik: m60b30
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

29 Mar 2015, 22:34

To się nazywa samochód i jest naprawdę piękny. Sam uwielbiam golfy mk2 i chciałbym kiedyś kupić sobie G60 lub ew. GTI
Powodzenia i dobrze że się pochwaliłeś.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

30 Mar 2015, 11:41

Dziekuje Panowie bardzo :D Powoli jakoś coś tam się dzieje, ale brak $$ spowodował chwilowe przestoje w pracach ;)
MK2
Nowicjusz
Awatar użytkownika

28 Paź 2015, 02:09

Hej! Dawno mnie tu nie było albowiem wiele się działo tak w moim życiu prywatnym jak i z autem. Nie wyrobiłem się do lata niestety , ale wnetrze wróciło na swoje miejsce, uprzednio zostały przyklejone maty wygłuszające i aktualnie składam auto w całość. :D
Tapicer załatwiony, w kocu tapicerka prezentuje się fenomenalnie! :P

Zdjęcie
MK2
Nowicjusz
Awatar użytkownika