Wariujące nawiewy VW T5 2.0 TDi 2012 4motion

25 Mar 2019, 18:40

Przeszukałem forum ale ciężko określić właściwy problem. Włączam nawiew na nogi i co jakiś czas jakby sam się przełączał na inne kratki. Szumi, że leci powietrze ale nie dmucha ani na twarz, ani na szyby i na ustawione na pokrętle nogi. Powietrze jest gdzieś kierowane ale w żadne miejsce dostępne na pokrętle. Dodam, że to taki powtarzalny cykl i nie zależy od niczego (prędkości, pogody). Było auto w warsztacie ale u nich objawy nie występowały.
dreamer
Początkujący

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 22 01 2013
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Volkswagen Jetta
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

26 Mar 2019, 12:59

W klimatroniku to normalne że przełącza sobie nawiewy w zależności od temperatury odpowiednio nimi steruje ale u ciebie wygląda na to że tak jak być miał zamknięty całkowicie dopływ powietrza z dmuchawy do nawiewów. Można spróbować zrobić reset klimatronika który powinien sobie przetestować wszystkie klapki z czujnikami i odpowiednio ustawić. W VW robiło się to przez naciśnięcie przycisku AC + środkowego nawiewu (zerknij jeszcze w instrukcji jak masz).
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

26 Mar 2019, 16:51

Ok. Spróbuję podanej przez Ciebie kombinacji a jak nie zadziała to poszukam w książce.
Jakby co po czym można poznać, że się uruchomił reset?
dreamer
Początkujący

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 22 01 2013
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Volkswagen Jetta
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

26 Mar 2019, 18:00

dreamer napisał(a):Jakby co po czym można poznać, że się uruchomił reset?
Będzie słychać pracę wszystkich silniczków przez kilka sekund i na wyświetlaczu chyba nie pokazuje się w tym czasie ustawiona temperatura.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!