Warto skusić się na zakup Citroena C-6?

22 Kwi 2008, 23:53

Witam

Jednocześnie witam wszystkich na forum- miejmy nadzieję, że zostane tutaj dłużej. Ale wracając do właściwej rzeczy - mam pewne pytanie związane z kupnem nowego auta. Obecne mam wysłużonego Forda. Jednak chciałbym zmienić na coś nowszego a mianowicie:

http://www.citroen.pl/m1/default.aspx?sub=C6

nie ukrywam, że znajomi jechali nim do ślubu i auto robiło wielkie wrażenie na mnie i żonie, jednakże nie mieliśmy okazji zobaczyć go w środku aż tak dokładnie tym samym wszelkie szczegóły dotyczące ów wymienionego samochodu także, że tak powiem "odjechały" ze względu na to, że autko wróciło wraz z szoferem :(

i tutaj właściwe pytanie a mianowicie:

- czy obecnie opłaca się kupić Citroena C-6 w salonie- czy jednak zdecydować się na wcześniejszą wersję. Nie ukrywam, że w C-6 podoba mi się komfort a tym samym wrażenie 'limuzyny" (a może i nie wrażenie, a stwierdzenie, iż nią jest;))

co o tym sądzicie?
Andrzej Sieliński
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

23 Kwi 2008, 08:46

Witamy cię serdecznie;]

Citroen C6 to łądne autko, ale trochę przekombinowane z elektroniką. Ma super zawieszenie, że prawie zadnych dziur nieczujesz, poprostu płynie na drodze. A jeśli chcesz już kupować samochód to chyba nieopłaca się z salonu tylko jakiś nowy u dilera który ma kilka marek bo wtedy ceny są tańsze nawet do 40tys. A do ilu chcesz kupić tego Citroena?

Tu masz kilka Citroenów C6
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

23 Kwi 2008, 08:50

Nie lepiej cos innego za te pieniadze, a citroena zostawic dziadkom ?
Bigstar
Początkujący

23 Kwi 2008, 18:02

Mi też się bardzo podobają citroeny, w firmie moich rodziców jeżdzą berlingo a teraz zastanawiają się nad kupnem tych nowych citroenów nemo albo czegos podobnego innej marki.
odnośnie C6 to myslalem, ze oni poprzestaną na C5 która juz przypomina limuzyne, wnętrze jest napewno ładniejsze niz w nowej lagunie czy w niemieckich autach
boyd83
Nowicjusz
Awatar użytkownika

24 Kwi 2008, 19:27

w firmie której pracuje niedawno wlasnie kupili te nowe berlingo http://www.citroen.pl/m1/default.aspx?sub=BERLINGO
musze przyznac ze sie bardzo dobrze prezentują i spisują, zarówno w miescie jak i na tracie, mam 3 takie, 1.6 HDi 90KM, i szef juz mniej narzeka na benzynę :)
adriana80
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: wrocław

24 Kwi 2008, 20:57

boyd83 napisał(a):Mi też się bardzo podobają citroeny, w firmie moich rodziców jeżdzą berlingo a teraz zastanawiają się nad kupnem tych nowych citroenów nemo albo czegos podobnego innej marki.
odnośnie C6 to myslalem, ze oni poprzestaną na C5 która juz przypomina limuzyne, wnętrze jest napewno ładniejsze niz w nowej lagunie czy w niemieckich autach

~ Nadal C6 spędza mi sen z powiek. Co do berllingo ma go wujek, jest zadowolony z niego ładnych parę lat, jeździ nim do pracy, wykorzystuje auto w celach załądunku, transportu.
Co do C-5 jest dokładnie tak jak piszesz;jednak Citroen nadal zadziwia swoich klientów i nie poprzestał na numerku c-5;-)
Tak to rzecze Katonaj I z rodu tamtych....
Andrzej Sieliński
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW 1602 Electric (1972) - samochód elektryczny
    Począwszy od 1969 r. BMW skonstruowało dwa eksperymentalne pojazdy na podstawie BMW serii 02 w celu przetestowania właściwości napędu elektrycznego w praktyce. Funkcję manualnej skrzyni biegów przejął silnik bocznikowy ...
    Kiedy kierowca może używać świateł awaryjnych?
    W jakich okolicznościach kierowca może używać świateł awaryjnych: postój z powodu uszkodzenia pojazdu lub wypadku. Włączanie tych świateł, gdy chcemy zatrzymać się w miejscu niedozwolonym jest niezgodne z obowiązującymi ...

24 Kwi 2008, 20:59

Endrju napisał(a):Witamy cię serdecznie;]

Citroen C6 to łądne autko, ale trochę przekombinowane z elektroniką. Ma super zawieszenie, że prawie zadnych dziur nieczujesz, poprostu płynie na drodze. A jeśli chcesz już kupować samochód to chyba nieopłaca się z salonu tylko jakiś nowy u dilera który ma kilka marek bo wtedy ceny są tańsze nawet do 40tys. A do ilu chcesz kupić tego Citroena?

Tu masz kilka Citroenów C6
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

To już któraś opinia jaką czytam na forum z tą elektroniką;) Czyżby te auta były nad wymiar bezpieczne?
Tak to rzecze Katonaj I z rodu tamtych....
Andrzej Sieliński
Nowicjusz
Awatar użytkownika

24 Kwi 2008, 23:12

Heh ciekawe spostrzeżenia. Mówimy tu o C6 a wy wypisujecie o Berlingo... Niebo a ziemia. C6 to flagowa limuzyna naszpikowana elektroniką, bardzo wygodna itp... a Berlingo to trochę wół roboczy, pozbawiony tej wadliwej francuskiej elektroniki. Osobiście poszukałbym innego auta. Za cenę ok 150tyś zł na pewno nie kupowałbym francuza. Po 3 latach wart by był mniej niż połowę z tego... Niestety francuskie marki nie należą do trwałych. Polecam Audi A6 lub BMW 5. Oczywiście to tylko moje zdanie :)
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

25 Kwi 2008, 16:42

No ten samochód ma taki bajer w obronie pieszych, ze w czasie zderzenie z pieszym maska lekko idzie w górę i wtedy pieszy niedosnaje obrażeń spowodowanych uderzeniem w przednią szybę. Co do elektroniki to poprawili ją w C6 niż w innych modelach, ale i tak jest koszmarna:D
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Kwi 2008, 19:58

Endrju napisał(a):No ten samochód ma taki bajer w obronie pieszych, ze w czasie zderzenie z pieszym maska lekko idzie w górę i wtedy pieszy niedosnaje obrażeń spowodowanych uderzeniem w przednią szybę. Co do elektroniki to poprawili ją w C6 niż w innych modelach, ale i tak jest koszmarna:D

jak na mój gust najlepszą obrona pieszego jest w niego nie uderzać:)
boyd83
Nowicjusz
Awatar użytkownika

25 Kwi 2008, 20:02

no moze i zeszlismy troche z tematu.
C6 naprawde ladne. Jeśli wypuscili taki model na rynek na ktorym jest ful dobrych aut w podobnej cenie to musi byc wyjatkowy, napewno robili badania rynku itp. Jesli C6 ma sie przebic to musi w sobie cos miec zeby konkurowac z audi choćby
C5 natomiast to nowe; wiecie ( http://www.citroen.pl/m1/default.aspx?sub=C5 ) bardzo przypomina te nowe volvo s70 i s90 chyba nie jestem pewien, te co nimi BOR jeździ- a te volvo to jest fajne w sumie też :)
boyd83
Nowicjusz
Awatar użytkownika

25 Kwi 2008, 20:09

boyd83 napisał(a):
Endrju napisał(a):No ten samochód ma taki bajer w obronie pieszych, ze w czasie zderzenie z pieszym maska lekko idzie w górę i wtedy pieszy niedosnaje obrażeń spowodowanych uderzeniem w przednią szybę. Co do elektroniki to poprawili ją w C6 niż w innych modelach, ale i tak jest koszmarna:D

jak na mój gust najlepszą obrona pieszego jest w niego nie uderzać:)
ale jak już ci się zdarzy to ochroni;]

W tym autku masz do wyboru 3 silniki. 2 diesla i 1 benzyniak. Najlepszym wyborem jest jednostka 2,2 HDi
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Kwi 2008, 21:11

Citroen za 200tyś zł... niestety nie pasuje mi to. To tak jakby VW Phaetona kupić. Naprawdę świetne auto ale to nadal VW... W takich kwotach osobiście jak już wcześniej wspomniałem szukałbym np. między Audi a BMW. Oczywiście Volvo również jest ciekawą propozycją. Proponowałbym również zainteresowanie się Lexusem. To już prawdziwa ekstraklasa wśród luksusowych limuzyn.
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

25 Kwi 2008, 21:19

VW Phaeton to świetne autko tylko, ze jego cena zaczyna się do 320tys;]
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Kwi 2008, 21:54

ktory z samochodów citroena - tych nowych, bylby wg was najlepszy na auto rodzinne, zakupy, wypady za miasto, jazda w miescie,??

c4, xsara picasso, berlingo?
adriana80
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: wrocław