Wibracje auta Z14XE Astra G

11 Mar 2019, 01:44

Witam
Od pewnego czasu mam problem podczas ruszania. Bardzo czesto auto wpada w wibracje w momencie odpuszczania sprzęgła na 1 biegu - drży cały lewarek zmiany biegu i wibruje całym autem, moc spada znacznie. Jak wibruje bardzo mocno to musze wysprzeglić bo nie wbije 2 biegu - wibracje + spadek przyspieszenia.
Wcześniej było tak, ze samochód jakby chciał wpaść w wibracje podczas ruszania i odpuszczania sprzegła na 1 biegu (bardzo lekkie wibracje przez ułamek sekundy) ale "przełamywało" i jechało się normalnie - dało wpić 2 bieg. Teraz coraz czyściej wpada w mocne wibrowanie. Auto wpada w wibracje, nie szarpie.
Na wyższych w porządku, podczas gaszenia zapłonu nic nie wibruje.
Co moze byc przyczyną ?
Rozrząd wymieniany 50 tyś km wstecz. Od jakiś 15 tys km zauważyłem, że na 1 i 2 biegu czasem między 2 a 2,5 tyś obrotów dziwnie jakby zgrzyta z lewej strony między kokpitem a maską. Zgrzytanie(jakby jakiś luz gdzieś był) pojawia się także czasem na postoju na zimnym silniku gdy obroty są wieksze niż 1000 obr/min - ale nie zawsze, gdy silnik sie rozgrzeje i spadają do 1000 i niżej to cisza.
ibum
Obserwowany

11 Mar 2019, 14:36

A jak dodajesz gazu stojąc na postoju na luzie czy wtedy wyczuwalne są jakieś wibracje?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

11 Mar 2019, 21:06

Jak dodaje gazu na jałowym biegu nic się nie dzieje, silniczek płynnie chodzi.
Raz miałem tylko taką sytuacje, że na postoju na jałowym minimalnie jakby zaczął "wibrować' samochód ale jak się dało lekko gazu to już nie.
Problem praktycznie pojawia się tylko na 1 biegu.
Sprzęgło nie ślizga się.
Chciałem jeszcze dodać, że na rozgrzanym silniku wibracje w ogole nie występują.
ibum
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimowe mandaty – jakie kary czekają na kierowców?
    Nie każdy kierowca jest szczęśliwym posiadaczem garażu, który tak dobrze sprawdza się podczas zimowych mrozów. Zaśnieżony i zmrożony samochód należy przed podróżą odpowiednio przygotować do drogi. ...