Wymiana linki podnosnika szyby kierowcy

01 Maj 2011, 23:06

Jakis czas temu zerwała mi sie linka podnośnika. Przyszedł więc czas zeby wreszcie to naprawić.

Zakup zestawu linek i do dzieła. Wszystko byłoby ładne i piękne ale czy jest jakaś zasada składania tego badziewia? Otóż są 3 linki z czego dwie nawijają się na "ślimak". Jedna nawija się przy podnoszeniu gdzie druga w tym czasie się odwija. Jak należy nawinąć te linki przed zamknięciem obudowy ślimaka aby linki były odpowiedniej długości. Nie ma żadnych oznaczeń a chyba 5 razy przekręcałem długości aż raz sie linka nienawinela poprawnie i zgniotło ją trochę i skończy sie chyba na zakupie nowego zestawu. Ręce mam już całe pocięte od tego ciągłego wyciągania mechanizmu...

Poratujcie.
była moja mała bestia - Freelander 2002 1.8 petrol
teraz jest Ford S-MAX Titanium
kaskaderr
Początkujący

Miejscowość: Śląskie
Auto: Ford eS-MAks
Silnik: 2.0 145KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

02 Maj 2011, 15:55

Witaj najlepiej kupić cały zestaw od razu nowy ja wymieniłem linki chodziło to około 2-tygodnie potem zaczęło się wszystko sypać . Reklamacja nie została uwzględniona ( podobno mój błąd montażowy) szkoda czasu i pieniędzy.
rafał70
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: zawiercie

03 Maj 2011, 11:18

ja składałem to wczoraj i wszystko działa zobaczymy jak długo:)
nie wiem jak ci to opisać tą długą linkę nawija się prawie do końca tak aby pozostał tylko jeden pasek dla tej drugiej
w tym tygodniu będę robił koledze wymianę to zrobię foto relację
Wojtek P
Początkujący

Miejscowość: Podkarpacie

03 Maj 2011, 13:18

witam kolego jak byś był tak miły i zrobił pare fotek było by super ja też mam mechanizm z zerwaną linką to bym sobie kupił linke i byłby mechanizm na zapas :mrgreen:
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dolnoslaskie

03 Maj 2011, 19:27

...jakoś to poskładałem. Złożyłem to wszystko na blacie z dość mocno napiętymi linkami. Nie wiem czy nie za mocno.
Ustawiłem na równo lewa i prawą prowadnice i tak starałem się pozakładać linki.
Po złożeniu okazało się że lewa jest dosłownie 4 mm wyżej przez co szyba teraz nie chce mi się schować do końca przy otwieraniu, ale zamyka się dobrze więc po męczącej walce narazie dałem sobie spokój. Wyciągałem cały mechanizm chyba z 5 razy.

Wojtek P chętnie przykleję sie do fotek. Jak znajdę chwile czasu to chętnie wyreguluje to tak jak ma być.
była moja mała bestia - Freelander 2002 1.8 petrol
teraz jest Ford S-MAX Titanium
kaskaderr
Początkujący

Miejscowość: Śląskie
Auto: Ford eS-MAks
Silnik: 2.0 145KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Rok produkcji: 2009

03 Maj 2011, 20:48

obecnie mam 3 ferdki rozebrane ale w miarę możliwości czasowych wstawię fotki
Wojtek P
Początkujący

Miejscowość: Podkarpacie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus zwycięża w stolicy elektromobilności
    Po raz 8. z rzędu Lexus zwyciężył w norweskiej edycji badania satysfakcji klientów Autoindex. Mieszkańcy tego europejskiego kraju, który w największym stopniu postawił na elektromobilność najlepiej ocenili samochody ...
    Uważaj co kupujesz - handel dokumentami do wraków aut.
    Przykre i zaskakujące jest to, że nawet niemiecki sprzedawca wie na czym zależy złodziejom którzy kupują taki wrak. Na pierwszym miejscu zdjęcie dokumentów do auta ..... bo tylko one przedstawiają jakąś wartość.

22 Maj 2011, 15:20

z kąt bierzecie tą zaprasowaną końcówkę ,która jest na lince na końcu
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu

22 Maj 2011, 19:09

[link do oferty na Allegro wygasł]
LANDEK99
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Puławy
Prawo jazdy: 13 08 1986
Auto: freelek 99r
Silnik: 2.0 98KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1999

23 Maj 2011, 15:20

chodziło mi o samą końcówkę metalową ,która jest na końcu linki i trzyma ją w gnieździe
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

24 Maj 2011, 11:31

z tym możesz mieć problem, bo końcówki są zaprasowane
LANDEK99
Początkujący
Awatar użytkownika

24 Maj 2011, 12:57

LANDEK99 napisał(a):zaprasowane

zgadza się ,kiedyś miałem takie końcówki a teraz nie mogę na to trafić ,nie wiem z kąt to miałem
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

24 Maj 2011, 19:47

właśnie dziś wymieniłem linkę i jest OK
LANDEK99
Początkujący
Awatar użytkownika

24 Maj 2011, 21:15

MCARTUR napisał(a):chodziło mi o samą końcówkę metalową ,która jest na końcu linki i trzyma ją w gnieździe

Tne z przewodów wysokiego ciśnienia do wtryskiwaczy. Jest dziurka , jest grobościenna. Zaciskam w imadle . Jak średnica zewnętrzna za duża to pilnik lub szlifierka.
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

25 Maj 2011, 16:35

W moim wypadku sprawdziły się nity po uprzednim wybiciu z nich szpilki. Linka stalowa od rowera. Mechanizm szyb działa jak nowy :)
paul-88
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Oleśnica

08 Cze 2011, 17:09

cześć, właśnie dzisiaj przestała mi działać szyba tylna prawa LR Freelander 2000r., mogę ją opuszczać ale już się nie podnosi, siłownik pracuje, ale stalowa linka gdzieś się plącze wewnątrz drzwi - chce wyjść przez otwory !? jedyna możliwość zamknięcia to włączenie podnoszenia i ciągnięcie szyby ręcznie do góry, czytałem posty na forum i ogólnie czuję o co chodzi ale jeśli ktoś znalazł by moment na odpowiedź, rozumiem że warunkiem naprawy jest wymontowanie całości, a czy pracę urządzenia można zasymulować po naprawie a przed montażem - czego sobie na razie nie wyobrażam (wymiana zamka centralnego była prostsza)
czy ma ktoś do podesłania fotki z takiej roboty, kilka wskazówek...
Freelander TD4
vmaxx
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice