Wyważanie kół czy jest koniecznie po kupnie?

11 Mar 2020, 00:47

Witam, mam pewne zapytanie.
Otóż po raz pierwszy mam w posiadaniu alufelgi które zakupiłem 2 dni temu i teraz pytanie
Zakupiłem felgi już z oponami, ktoś na nich jeździł. czy powinienem je dać do wyważenia?
Druga sprawa to przy zakładaniu tych felg czy powinno się oczyścić miejsce styku alusa z piastą do gołego? jakąś szczotą drucianą?
Tadzik008
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: nie mam

11 Mar 2020, 10:49

Jeżeli jest zaśniedziały otwór centrujący i masz rdze na piaście to warto to ogarnąć, wyważyć nie zaszkodzi zanim zamontujesz bo później może okazać się ze telepie i będzie dodatkowa robota
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Mar 2020, 12:46

Tadzik008 napisał(a):Zakupiłem felgi już z oponami, ktoś na nich jeździł. czy powinienem je dać do wyważenia?
Tak, ponieważ nie wiesz kiedy były ostatnio wyważane i czy aktualnie są one dobrze wyważone.
Tadzik008 napisał(a):Druga sprawa to przy zakładaniu tych felg czy powinno się oczyścić miejsce styku alusa z piastą do gołego? jakąś szczotą drucianą?
Szczotką drucianą nie zalecam, umyj lepiej to miejsce za pomocą twardej szczotki i zobaczysz jak wtedy wygląda najczęściej wystarczy porządnie umyć bo tam raczej nic się nie dzieje. Na alufelgach nie zachodzi rdza tylko one się utleniają ale zazwyczaj w tych miejscach styku nic takiego nie dzieje się.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

TOYOTA GAZOO Racing Trophy w Europie
    TOYOTA GAZOO Racing Trophy to nowe zawody dla właścicieli tylnonapędowego coupe GT86 w wersjach rajdowych i wyścigowych, wyprodukowanych przez TOYOTA Motorsport GmbH (TMG). Mieszcząca się w Kolonii firma jest m.in. siedzibą ...