Zablokował mi się 4 bieg (mercedes 190)

26 Maj 2010, 19:52

Witam.

Posiadam Mercedesa 190D z roku 1990 2.4.

Podczas hamowania i redukcji biegów zawiesił mi się czwarty bieg. Za cholerę nie da się na siłę wrzucić czegokolwiek. Do domu dojechałem, ale wsteczny już odpada. Dźwignia biegów jest dokładnie w pozycji luzu. Słyszałem że mechanik bierze 250 złotych za samo wykręcenie skrzyni biegów... Nie mam za bardzo złotówek i dlatego prosiłbym o jakąś wskazówkę.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
kolokwi
Nowicjusz

Miejscowość: mazowieckie

27 Maj 2010, 00:24

Ciekawa sprawa :neutral: Ciekawa dla mnie, dla Ciebie już nie :cry:
Napisałeś coś takiego
kolokwi napisał(a):Podczas hamowania i redukcji biegów zawiesił mi się czwarty bieg. Za cholerę nie da się na siłę wrzucić czegokolwiek. Do domu dojechałem, ale wsteczny już odpada. Dźwignia biegów jest dokładnie w pozycji luzu.

Jedno Twoje zdanie trochę wyklucza następne, albo ja nie rozumiem...
Czyli, że jak...dźwignia zmiany biegów jest na środku a Ty masz 4 bieg, dobrze rozumiem?
Powiedzmy, że wsiadasz sobie do auta i je odpalasz...gdzie w tym momencie jest dźwignia zmiany biegów? Jest ładnie na środku (na luzie) czy na czwartym biegu? Powiedzmy, że próbujesz wrzucić wsteczny...co się dzieje? Słychać zgrzyt? Czy po prostu czuć duży opór? Napisz mi dokładnie jakie są objawy to myślę, że będę w stanie Ci pomóc bo już nie jedną skrzyniię biegów w życiu rozpier**** znaczy WIDZAŁEM :grin: :grin:
Kenji
Początkujący

Miejscowość: Łódzkie

27 Maj 2010, 10:07

Od lewarka w kabinie do skrzyni idą 3 cięgła.
Sprawdź czy któreś się nie odłączyło.
andrzej_124
Stały forumowicz

20 Lut 2020, 19:26

też miałem kiedys podobną sytuacje i niestety bez wizyty u mechanika się nie obyło. ja się na tym nie znam ale po trzech dniach auto śmiagało już jak nowe
dominik25
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Apple CarPlay w samochodach marki Lexus
    Samochody Lexus wyposażone w pakiet aplikacji Enform 2.0 oraz auta Toyoty z pakietem Entune 3.0 zyskają możliwość integracji ze smartfonami iPhone za pomocą interfejsu Apple CarPlay – poinformował japoński koncern, ...