Zakup felg

30 Maj 2018, 07:01

Cześć,

Chciałem sobie wymienić moje stalówki na jakieś alufelgi. Ale nie wiedziałem, że to jest tyle zachodu z tym. Znam rozstaw śrub, szerokość felgi, ET, średnicę otworu centrującego, ale nigdzie na olx nie mogę znaleźć ofert, gdzie podane były by wszystkie wymiary. Czy wszystko musi być ideolo to samo ? Są same ogłoszenia: Felgi 14 4x100 sprzedam i zero informacji więcej ;/
paweeelooo
Początkujący

Zdjęcia: 1
Auto: Nie mam

30 Maj 2018, 07:51

No to chyba szukać nie umiesz bo przeważnie wszystko jest opisane, rozumiem że szukasz używanych?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

31 Maj 2018, 00:09

Tak, szukam używanych. Strasznie ciężko jest znaleźć na olx ogłoszenie, które będzie zawierało w.w dane. Szczególnie, że do tego suzuki też ciężko cokolwiek znaleźć. Na allegro z tymi kryteriami było tylko jedno ogłoszenie.
Druga myśl to może po prostu lepiej odnowić te stalówki, które mam aktualnie. Zeskrobać do gołej blachy i pomalować porządnie.
paweeelooo
Początkujący

31 Maj 2018, 12:52

Podaj dane auta, marka, model, rocznik.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

31 Maj 2018, 14:37

Suzuki Baleno 1.3 hatchback 2000r.

Rozstaw śrub 4x100
Otwór 54
ET 45
Szerokość felgi 5"
paweeelooo
Początkujący

31 Maj 2018, 21:24

Masz tu listę felg które będą pasowały do Twojego auta i tymi rozmiarami mozesz się sugerować przy doborze.
[link do Oponeo wygasł]
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

31 Maj 2018, 22:59

Tam też szukałem. Ale tu z kolei szukając dla tego auta większość felg ma inne ET i otwór centrujący. A na tej stronie szukając te kryteria, które pasują to tylko jedne felgi pasują. I to zakup kompletu to połowa ceny auta ;/
paweeelooo
Początkujący

01 Cze 2018, 12:27

ET nie zawsze musi byc takie samo, inne ET mają stalówki a inne alusy i nawet między alusami są różnice, co do otworu centrującego to są dostępne podkładki centrujące, kosztują grosze.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

01 Cze 2018, 20:40

Ano widzisz, i takich rzeczy nie wiedziałem. Dzięki bardzo za info.
paweeelooo
Początkujący

21 Cze 2018, 11:53

Kao napisał(a):ET nie zawsze musi byc takie samo, inne ET mają stalówki a inne alusy i nawet między alusami są różnice,
Tak ale przy takim samy rozmiarze felg ET powinno być takie samo bo inaczej felga będzie za bardzo schowana lub będzie za bardzo wystawała i może okazać się że nie będzie pasowała do samochodu obcierając.
ET zmienia się wraz z szerokością felgi i o tym trzeba pamiętać.

Jeżeli w samochodzie mamy felgi o szerokości 6,5 cala i określonym ET to tego parametru musimy się trzymać żeby felga był dobrze osadzona.

Otwory centrujące to inna sprawa i jak mamy większy to zawsze można kupić odpowiednie podkładki.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!