Żarówki w aucie - jakie kolory można używać w przednich światłach?

06 Lip 2018, 21:11

Witam. Mam pytanie , jakie kolory można używać w przednich światłach na przodzie. Chciałbym zrobić niebieskie czy nie dostanę za to mandatu czy muszę być żółte
Robin343
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 05 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Nie mam

10 Lip 2018, 13:09

Robin343 napisał(a):jakie kolory można używać w przednich światłach na przodzie
Generalnie jest to kolor biały lub o barwie żółtej selektywnej. Niebieskiego nie możesz użyć bo za to grozi mandat. Żółty kolor chyba też w tej chwili już jest nie aktualny. Kolory od jasnoniebieskiego do prawie fioletowego, pod warunkiem, że ich jasność mieści się w granicach dopuszczalności można mieć w przypadku lamp ksenonowych.

Poszukaj żarówek które posiadają homologację ECE R37 dopuszczającą do użytku drogowego w Europie i powinno być ok.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

10 Lip 2018, 13:43

Jak to jest z zarówkami od podświetlania tablicy? białe światło muszą dawać, czy można stosować jakieś Ledy albo niebieskie światło na tablicę?
gber44

28 Sie 2018, 15:35

Do podświetlenia tablicy musi być białe światło lub lekko wpadające w niebieskie tak jak ksenony. Generalnie w tym miejscu jak będziesz miał założone ledy nikt nie powinien się przyczepić nawet na przeglądzie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie holować samochód osobowy?
    Niezależnie od tego ile jeździmy samochodem dużo czy też mało nie możemy założyć, że nie przytrafi nam się awaria, która unieruchomi nasz pojazd. Dlatego warto wiedzieć co zrobić, gdy do takiej sytuacji dojdzie? Po ...
    Jazda na suwak to będzie obowiązek, a nie zalecenie!
    Zauważyłem, że rząd planuje kolejną poprawkę w przepisach regulujących jazdę na suwak. Obecnie widząc taki znak jest to jedynie zalecenie którego powinni trzymać się kierowcy. Ma to się zmienić na obowiązek i wtedy ...