Zasada działania silnika Diesla

31 Sie 2015, 08:03

Witam wszystkich,

Poprzednie moje samochody z którymi miałem do czynienia, to były pojazdy z grupy VAG. Miałem już Golfa IV z silnikiem 1.9 TDI z którego byłem mega zadowolony. Czas jednak było zmienić autko, a że mój znajomy miał na sprzedaż Peugeota 407 który zawsze mi się podobał, to wybór był oczywisty. Peugeot 407 z silnikiem 2.0 HDI który wydaje mi się że ma znacznie więcej koni od Golfa, jest bardziej elastyczny oraz zużywa mniej paliwa. I teraz chciałbym się dowiedzieć jaka jest zasada działania silnika diesla w przypadku jednostki TDI a HDI?
Jowik
Obserwowany

Auto: Peugeot 406
Silnik: 2.0 HDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

31 Sie 2015, 10:41

zasada działania każdego silnika wysokoprężnego jest taka sama
a co do skrótów to obydwa to są silniki wysokoprężne z wtryskiem bezpośrednim, różnica że jeden z PSA a drugi z VAG
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

03 Wrz 2015, 18:56

Na stronach Boscha jest bardzo dokładnie opisane e maszyny dymowe [link niedostępny] poczytaj i wiesz wszystko , a szczególnie dlaczego dymi.
kluska123
Nowicjusz

Auto: Audi A3 II
Paliwo: Diesel
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Silnik wysokoprężny 1.6 CDTI - Opel
    Nowy silnik wysokoprężny 1.6 l zapewnia najlepsze w swojej klasie osiągi we wszystkich kluczowych parametrach. Został wprowadzony w modelu Zafira Tourer i docelowo zastąpi obecną jednostkę 1.7 l i wersje 2.0 l o niższej mocy ...