Zestaw do podniesienia land rover discovery I

10 Lis 2010, 12:58

Witam!
Chce podnieść mojego land rovera i zastanawiam sie jaki zestaw wybrac (sprezyny i amortyzatory), obd zwonilem 6 firm i kazdy swoje chwali a konkurencje krytykuje :) chcialem zapytac o rade kogos kto użytkuje dana firme albo kogos kto ma w tym temacie jakies doswiadczenie. z tanszej opcji polecono mi zestaw ironmena, lub kingspring + de carbon lub skorpion + de carbon. wszystko w podobnej cenie, zestaw ze skorpionm ok 200 zl drozej. jako drozsza mozliwosc proponowano old man emu, tjm lub dobinsona, wiekszosc osob chwalilo old man emu i z tego co sie orientuje to jest to czołówka. miedzy tanszym a drozszym zestawem jest ok 1000 zl roznicy wiec przychylalbym sie do pojedynku ironman kingspring i skorpion :) samochod nei bedzie uzytkowany w ciezkim terenie, raczej tak rekreacyjnie, bez wyciagarek, jedynie wieksze obciazenie na tyl, przewoz ladunku.
pirog88
Nowicjusz

Miejscowość: Krasnystaw

10 Lis 2010, 14:56

Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

10 Lis 2010, 20:09

Nom spoko tylko jak sie po tej stronie poruszac i co moge tam znaleść ???

Chyba chciałeś mi powiedzieć że zestaw Equipe jest dobry :)
Ostatnio edytowany przez pirog88, 10 Lis 2010, 23:32, edytowano w sumie 1 raz
pirog88
Nowicjusz

10 Lis 2010, 22:38

Karson ma lift Eguipe w Skarabeuszu więc podpytaj jego :wink:
Jogi4x4
Stały forumowicz

10 Lis 2010, 23:32

Ok spoko Jogi4x4, w sumie znalazlem zestaw equipe i jest on całkiem tani ale ciekaw jestem jak jego jakosc wypada w porownaniu do konkurencji. Bede myslal nad tym i w dalszym ciagu prosze o opinie Pozdro
pirog88
Nowicjusz

11 Lis 2010, 08:21

Ja wsadziłęm nie dawno do Patrola resorki Dobinsona i amory Ironman i jestem zadowolony zobaczymy jak długo :roll:
Jogi4x4
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy Lexus IS oraz IS F w 2021 roku?
    Wiele wskazuje na to, że Lexus IS w najbliższych latach doczeka się następcy. Najnowsze informacje wskazują, że auto czekają spore zmiany - zostanie oparte na platformie TNGA, otrzyma nową turbodoładowaną jednostkę benzynową ...

11 Lis 2010, 14:13

equipe jest cholernie drogi, zestaw do naszego defa to coś kole 16kzł :roll:

osobiście jestem za Dobinsonem.
po pierwsze jest to zestaw produkowany w Australii i kontrolowany od początku do końca procesu wytwarzania,
po drugie jest sprawdzony w rajdach w wielu zmotach (90% jeździ właśnie na D), a skoro sprawdza się w rajdach to w turystyce będzie niezniszczalny,
po trzecie konkurencja z tej czy niższej półki cenowej to sprzęt wytwarzany w CHRL, gdzie jakość... jest bardzo różna (łącznie z OME, o którym ostatnie coraz więcej złego się słyszy).

no :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

11 Lis 2010, 18:07

No niezle rzeczywiscie zestaw equipe jest zaje..... drogi :) wczoraj bylem juz taki zmeczony ze wydawalo mi sie ze sa 3 cyfry przed przecinkiem a tam byly 4 wiec zestaw kosztuje od 16000zl a ja myslalem ze 1600 :razz: niezle heh. Karson i Jogi4x4 widze ze Dobinsona chwalicie a ja myslalem ze OME jest najlepszy, w sumei cos ciekawego sie dowiedzialem. Marki wyposazenia znam troche ale ktora na jakiej jest pozycji to wlasnie nie do konca wiem. Tak szczerze to nie mam ochoty inwestowac w profesjonalny sprzet, bo samochod nie bedzie czesto uzywany i teren tez nie bedzie ekstremalny :) Myslalem o czyms na poziomie ironman, kingsprings, skorpion a amorki de carbon moze, zawsze to 1000 zl taniej niz czołówka stawki, wiec moze ktos z tanszym wyposazeniem by mi powiedzial czy mocno sie to jeb.... czy da sie kilka sezonow pojezdzic ? :)
Karson i Jogi4x4 dzieki
pirog88
Nowicjusz

11 Lis 2010, 22:50

Ty się nie pytasz o radę, czyli jaki set wybrać, tylko szukasz akceptacji swojego wyboru :mrgreen:

Kupuj jak chcesz.. weź pod uwagę, że ten zestaw może Ci klapnąć po 2 miesiącach, pół roku, roku. A później znów czeka Cię wydatek. Pytanie czy ma to ekonomiczny sens..
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

13 Lis 2010, 19:27

Karson ja jeszcze nei podjalem decyzji :P ;) jestem otwarty na propozycje i wcale źle nie myslisz, jezeli drozszy zestawik ma byc duze trwalszy to oplaci sie dolozyc troche tego grosza :) poprostu bylem przygotowany na nizszy koszt i wole sie upewnic ze warto w moim przypadku kupic cos drozszego :) ale zaczynam sie przekonywac ;) ja to sobie przeanalizuje i mozliwe ze wybiore drozszy secik :) ja poprostu malo wiem bo dopiero sie ksztalce w tych firmach :) uwazalem ze np OME jest najpozadniejsza firma a TY chwalisz Dobinsona o ktorym szczerze mowiac nie slyszalem wczesniej, wiec czegos nowego sie ciagle dowiaduje i dzieki Ci za to :D
pirog88
Nowicjusz

15 Lis 2010, 00:12

jak klapnie do 2 lat to sie gwarancja nazywa :mrgreen:
i każdy (może za wyjątkiem TM i IM) wymieni springi na nowe, amory w 90% też
problem tak na rawde nie jest firmy tylko od kogo kupujesz, kupowanie u źródła zwykle pozbawia nas czarnych myśli co jeśli... :mrgreen:
tylko bierzemy tel i dzwonimy
-to a to sie zducyło
-Pan wyśle zrobimy reklamacje
po 14 dniach jesteś szczęśliwym posiadaczem nowej spręzyny czy amora.. pod warunkiem dobrego doboru przedtawiciela :mrgreen:

ja mam Dobinsons w Patrolu, w Monciaku Koni Hevy Truck... cena hmm troche porównywalna i jakość też trochę porównywalna :mrgreen:
ogólnie z obydwu jestem zadowolony
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

16 Lis 2010, 09:47

Ja mam resory Dobi i jak na razie jest ok, kumpel miał cały zestaw OME i się zdupcył po 2 rajdach (czyli ile? 70km OSowych? :mrgreen: ) ale bezproblemowo wymienili.
Jogi4x4
Stały forumowicz

16 Lis 2010, 16:39

a gdzie kupowaliście zastawik ? nie taniej u przedstawiciela dobinsona na http://www.dobinsons.pl/?id=16 , ale pewnie kupiliscie w warsztacie żeby mieć zapewniony montaż :) Pocieszny masz w swoim zestawie gwarancje na 2 lata aż ?
pirog88
Nowicjusz

16 Lis 2010, 16:42

tia ale ja nie mam standardowego zawiasu do liftu :wink: taki troche bardziej "profi" co do długości gwarancji moge się mylić, nie korzystałem :mrgreen:
ja montuje sam więc mam zakupiony u chłopaków :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

16 Lis 2010, 19:58

Kumpel ma serwis a że rzucił atrakcyjną cenę to mam od niego, montaż we własnym warsztacie, 2 popołudnia roboty przy chmielu :wink:
Jogi4x4
Stały forumowicz