Zmiana jednej opony

12 Kwi 2018, 23:40

Nie zauważyłem przebitej opony i około 1 kilometra przejechałem się na feldze. Zniszczyłem oponę. Była to nowa opona, która miała przejechane niecałe 10 tys. km.
Wiem, że należy wymienić obydwie z jednej osi. Ale jakbym kupił nową i dał ją na tył, a tylne opony na przód, to nowa opona z nieco wyższym bieżnikiem miałaby jakiś wpływ na bezpieczeństwo lub samochód?
Opona zimowa, to w lato może kupię taniej. Zastanawiam się tylko czy to jest jakieś ryzyko wymienić jedną czy lepiej nie żałować 300 zł i kupić 2 sztuki. Zrobiłem 8-10 tys. km na tej oponie, to wydaje mi się, że bieżnika dużo nie ubyło. Auto mondeo mk3 kombi, w zimę jak był lód na ulicy to tył wpadał mi lekko w poślizg czasami, no ale też trudno, żeby jakakolwiek opona trzymała się lodu, dostosowałem prędkość do warunków i było dobrze, tylko czy jak oponę dam na tył to w niesprzyjających warunkach może się ona nieobliczalnie zachowywać?
Hehe89
Początkujący

Zdjęcia: 14
Auto: vw

17 Maj 2018, 14:56

Hehe89 napisał(a):Opona zimowa, to w lato może kupię taniej
Nie licz na to, w lato zimówki mogą być droższe.

Hehe89 napisał(a):Była to nowa opona, która miała przejechane niecałe 10 tys. km. Wiem, że należy wymienić obydwie z jednej osi. Ale jakbym kupił nową i dał ją na tył, a tylne opony na przód, to nowa opona z nieco wyższym bieżnikiem miałaby jakiś wpływ na bezpieczeństwo lub samochód?
Zmierz sobie wysokość bieżnika bo w sumie to będzie wyznacznikiem tego czy warto kupić jedną sztukę. Jeżeli różnica między nową a tymi po przebiegu 10tkm nie będzie większa niż 1mm to myślę że można tak zrobić.

Jak masz napęd na przód to musisz tu dać dwie opony z tych które masz.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

17 Maj 2018, 15:48

Hehe89 napisał(a):jak oponę dam na tył to w niesprzyjających warunkach może się ona nieobliczalnie zachowywać?
.
Spokojnie możesz kupić tylko jedną, opony rzadko kiedy zużywają się równomiernie. Ja nową oponę dałbym na prawy przód, bo opona w tym miejscu zużywa się najszybciej(przy przednim napędzie), wiec po pewnym czasie może się wyrównać.
A kupować proponuję na przełomie sierpnia i września, wtedy zimówki są najtańsze. A może trafi ci się gdzieś jakaś ostatnia pojedyncza opona-takie są najtańsze.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

17 Maj 2018, 17:41

Spokojnie możesz kupić jedną sztukę, kolega yeti wszystko ładnie opisał nic dodać nic ująć
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Lip 2018, 15:47

Dokładnie! Wszystko super opisane! Bardzo pomocne! Dzięki! :)
Mateuo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LFA - 7 ciekawych faktów
    Kultowy Lexus LFA, jedyny w swoim rodzaju supersamochód japońskiego producenta aut luksusowych, został wyprodukowany w limitowanej serii liczącej tylko 500 egzemplarzy. To niezwykle wyrafinowane od strony technicznej ...