Zmiana profilu opony

18 Lis 2017, 22:08

Dostałem przy kupnie auta opony 205/60 R16 podczas gdy producent zaleca używanie 205/55 R16. Niestety nie sprawdziłem tego jak je odbierałem, w przekonaniu, że dostanę dobre, a teraz zostałem niemile zaskoczony.

W związku z tym mam pytanie - czy mogę używać bez obaw takiej opony? Czy może to powodować jakieś problemy z ubezpieczycielem w razie kolizji albo coś innego?
SphunaR
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1989
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: i30 II
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

19 Lis 2017, 09:56

SphunaR napisał(a):W związku z tym mam pytanie - czy mogę używać bez obaw takiej opony?
Nie, ponieważ różnica średnic pomiędzy tymi rozmiarami to ponad 2cm ok. 3,24% a dopuszczlna jest 1,5%.

SphunaR napisał(a):Czy może to powodować jakieś problemy z ubezpieczycielem w razie kolizji albo coś innego?
Jak najbardziej jeżeli producent nie przewidział takiego rozmiaru lepiej unikać takiego montażu.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Jak czytać etykietę na oponach?
    Etykieta opony jest cechą opon pojazdów mechanicznych. Producenci opon dla samochodów osobowych, lekkich i ciężkich samochodów ciężarowych, od listopada 2012 zobowiązani są do podania na naklejce lub ...