Zmiana samochodu 20-30k

24 Maj 2022, 19:27

Witam, obecnie jezdzilem seatem ibiza 2005 (3 ) z silnikiem diesel 1.4 70 km z chipem na 100km.
Miałem stłuczkę i szukam teraz czegoś nowego.

W zasadzie szukam bardzo podobnego samochodu :
-4 drzwiowy
- niskie spalanie
- taka sama lub wieksza dynamika jazdy
- niskie koszta utrzymania.
-podobny przeswit jak w ibizie (3)
- jesli jest jakis model ktory mialby dobra skrzynie automatyczna to chcialbym z automatem
-

Jaki samochod powinienem kupic , z jaka konfiguracja żeby posłużył dobrze i nie psuł się.
Myślałem o przeznaczeniu około 20 k ale jeśli zwiekszając budżet miału by być cos na prawde fajnego , to czemu nie.
arti763
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 08 1994
Auto: Nie mam

25 Maj 2022, 10:47

Poruszasz się w większości na krótkich odcinkach czy raczej dłuższe jednorazowe przejazdy?

Nowsze diesle będą z DPF i już nie są tak tanie w utrzymaniu pomimo niższego spalania niż w benzynie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Maj 2022, 11:26

Codziennie do pracy 3 km, główną drogą w mieście + obwodnica. Raz w tygodniu wyjazd 100km.

Znalazłem Honde Civic 1.8 140km , co myslisice o tym samochodzie?

I jedno pytanie. Zadzwoniłem do gościa z ogłoszenia ( samochod sprowadzany z niemiec) zapytalem o oplaty i o to , kto jest na umowie.
Powiedzial , ze trzeba oplacic akcyzje ,tlumaczenia rejestracaj +- 1k złoty i na umowie jakby nie ma jego jako sprzedajacego tylko osoba z niemiec. Czy to ok ?
arti763
Nowicjusz

25 Maj 2022, 11:48

Szukasz niskiego spalania i wybierasz klasyka wolnossącego który średnio pali 8/100?
Poza tym taka Honda to jedzie górą w Ibizie pewnie masz z 230 Nm z dołu, będzie zdecydowanie gorsza przyjemność w jeździe. Może więcej mocy itd ale będziesz musiał rozkręcać na obrotach.

Ja bym raczej poszukał coś w stylu Astry J/Golfa VI w dieslu
chociaż te przebiegi niby niewielkie...
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

25 Maj 2022, 12:51

Astra J wydaje się , fajna :)
Którą silnik i ile km wybrać ?
arti763
Nowicjusz

25 Maj 2022, 13:17

civic 1.8 140 benzynowe może i spali więcej niż twój obecny diesel, do tego trzeba go kręcić w wyższe partie obrotomierza żeby jakoś pojechał, to silnik jest generalnie bezawaryjny

astra j 1.4t, na 1.6t może być mało 30k, do tego jest ich mniej w ogłoszeniach. W dolnych widełkach budżetu znajdziesz wolnossące 1.6 z początku produkcji, ale przy tej masie auta będą to silniki tylko do spokojnego przemieszczania się

arti763 napisał(a):Powiedzial , ze trzeba oplacic akcyzje ,tlumaczenia rejestracaj +- 1k złoty i na umowie jakby nie ma jego jako sprzedajacego tylko osoba z niemiec. Czy to ok ?

Nie jest to ok, unikać takich handlarzy
durateche
Początkujący

Auto: Seat Leon III
Silnik: 1.6 TDI 105KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept X6 2007
    BMW Concept X6 ten przedprodukcyjny samochód koncepcyjny jest pierwszym na świecie autem typu SAC (Sports Activity Coupé). Koncept prezentuje wizję BMW scalającą cechy modeli BMW X z atrybutami typowymi dla ...

25 Maj 2022, 15:50

Jak zechce sprzedać zorganizuje fakturę. Już wielu takich przerabialiśmy :D
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska