1,9 Multijet Luzy zaworowe

03 Sie 2021, 21:47

Czy w tym silniku reguluje się luzy zaworowe, przy jakim przebiegu.

Mój ma 180kkm. Delikatnie słychać klekotanie na biegu jałowym, i dodawaniu gazu, w zimie intensywniej, ustaje przy hamowaniu silnikiem(zerowe spalanie).

Samochód stracił moc, ale to może być też przez zapchany dpf. Pół roku temu był czyszczony(płukany), samochód obecnie jeździ na miejscu, w górach, nie ma się kiedy wypalić. Z drugiej strony przebieg nie wyklucza też turbiny, wtrysków.

Komputer nie pokazuje żadnych błędów.
krzych0104
Nowicjusz

03 Sie 2021, 22:51

Który 1.9? W moim 8v reguluje się płytkami, ale przy 197k km b. ładnie pracuje. W 16v są hydropopychacze.

Najlepiej jakbyś zapodał jakiś filmik jak to chodzi, bo klekotanie to subiektywne odczucie. Może się nawet okazać, że zmieniłeś olej na inną markę i dźwięk silnika może być inny.
Gość114260

04 Sie 2021, 07:13

Nie będzie tego słychać na filmie, zlewa się z pracą silnika a przynajmniej nagrywając tym co mam. Głośniejszy jest jedynie zaraz po odpaleniu i w zimie. Podobnie przed wymianą oleju. Moim zdaniem pojawiło się to kiedy jeździłem ok 2 tygodnie(krótkie dojazdy na miejscu) na trybie awaryjnym po zapchaniu się dpfa. Po wyczyszczeniu kiedy samochód odzyskał moc dalej ten klekot był słyszalny.
Silnik 120KM 8V.
krzych0104
Nowicjusz

04 Sie 2021, 14:08

Z czego ten klekot? Głowica?
Gość114260

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...